Candidaţii pentru funcţii-cheie în procuratură, audiaţi de CSM
Consiliul Superior al Magistraturii îi va audia, începând de săptămâna viitoare, pe toţi candidaţii propuşi pentru funcţii-cheie în Procuratură.
30 Aprilie 2013, 18:44
Dosarele de management ale celor şase candidaţi propuşi pentru funcţii-cheie în Procuraturăs-au aflat până marţi în dezbatere publică, în încercarea CSM de a asigura transparenţa unei proceduri care va fi evaluată şi de Comisia Europeană în raportul de monitorizare a reformelor din justiţie.
Potrivit legii, şefii Procuraturii sunt propuşi de ministrul justiţiei, avizaţi de CSM şi numiţi de preşedintele ţării.
Consiliul Superior al Magistraturii va audia săptămâna viitoare pe toţi candidaţii propuşi pentru funcţii-cheie în Procuratură.
Pentru conducerea Parchetului General, Tiberiu Niţu îşi propune eficientizarea resurselor umane, repartizarea echilibrată a volumului de muncă, introducerea predictibilităţii în actul de justiţie şi, desigur, o mai bună organizare.
Anul trecut, acelaşi Tiberiu Niţu propus pentru aceeaşi funcţie la Parchetul General, dar de ministirul justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, a primit aviz negativ de la CSM şi nominalizarea a fost respinsă de şeful statului care a invocat atunci lipsa de transparenţă a procedurii.
Adjunctul său ar putea fi Codruţ Olaru, care a condus Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din fotoliul de procuror-şef, iar acum este interimar.
Laura Codruţa Kovesi, cea mai controversată propunere
În locul lui Codruţ Olaru este propusă Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiţei în mandatul lui Cătălin Predoiu.
Ea a gestionat în calitate de procuror printre altele dosarul RAFO în care Corneliu Iacobov a fost trimis în judecată şi ulterior condamnat la 7 ani de închisoare.
Laura Codruţa Kovesi a fost poate cea mai controversată propunere a ministrului interimar de atunci de justiţie, Victor Ponta.
Ea şi-a structurat clar proiectul pentru funcţia de procuror-şef al DNA pe obiective, priorităţi, ameninţări care pot perturba activitatea Direcţiei, dar şi pe modalităţi de rezolvare a vulnerabilităţilor.
La puţin timp de la aceste propuneri, noul ministru de justiţie, Robert Cazanciuc, l-a recomandat pe Nistor Călin pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DNA.
Potrivit calendarului, până în 7 mai se mai fac unele verificări asupra candidaturilor.
În 8 mai vor începe interviurile care vor fi statuate printr-un aviz, e adevărat, consultativ, al CSM fie el negativ sau pozitiv.
Preşedintele Traian Băsescu poate accepta propunerile şi dacă acest din urmă for consideră că un candidat sau altul nu este potrivit.