Campanie de prevenire a melanomului malign
Din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75% îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare.
Articol de Marilena Frâncu, 24 Aprilie 2013, 21:41
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Română de Cancer împreună cu societăţile studenţilor medicinişti au lansat campania de informare şi educare a publicului tânăr, cu privire la riscurile melanomului malign, cu titlul “Un viitor fără pată!”.
Melanomul malign este cel mai agresiv tip de cancer de piele fiind responsabil de 80% din numărul de decese provocate de cancerele cutanate.
Astfel, din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75% îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare.
Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului a crescut în ultimii 30 de ani în Europa, a declarat preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie, prof.dr.Rodica Cosgarea.
“S-a constatat că în ultimii 25-30 de ani, incidenţa melanomului s-a dublat şi se aşteaptă la fel, în următorii 10-15 ani, o dublare a numărului de cazuri noi.
În România, avem nişte valori de morbiditate undeva, spre limita inferioară a celei europene, adică în jur de 4 la 100.000 de locuitori, dar considerăm nereală această cifră deoarece la noi, raportarea cazurilor de melanom este sub cel real”.
Diagnosticare timpurie
Medicii atrag atenţia asupra necesităţii unei diagnosticări timpurii deoarece 98% din cazurile diagnosticate precoce şi tratate corect, pot fi vindecate.
Preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie, prof.dr.Rodica Cosgarea, a explicat cum poate fi realizată prevenţia.
"Acest tip de melanom va apărea la persoanele cu o anumită predispoziţie şi va apărea pe anumite zone care sunt mai intens expuse la soare, respectiv la nivelul feţei, antebraţelor, dosul mâinii.
"Cum putem reduce acest risc?Influenţând expunerea la factorul de risc numărul unu.
"Pe de altă parte, recomandăm utilizarea acelor crème care fac fotoprotecţie.
"Deasemenea, trebuie să încercăm să facem o prevenţie primară şi noi instruim, de regulă, pacienţii, să se autoexamineze, adică să-şi evalueze pielea, periodic, tocmai pentru a surprinde anumite leziuni care apar la un moment dat.
"Este nevoie ca aceste leziuni să fie depistate în stadii precoce, la începutul dezvoltării lor, înainte de a metastaza şi în situaţia aceasta îndepărtarea tumorii poate fi salvatoare de vieţi.
"Se poate vindeca complet un astfel de melanom, în măsura în care, în momentul exciziei tumorii primare metastazele încă nu erau produse”, a precizat Rodica Cosgarea.
În cadrul campaniei, în lunile mai – iunie se vor organiza acţiuni speciale în toate centrele universitare importante din ţară, se vor distribui ceasuri sensibile la radiaţiile ultraviolete, iar studenţii la medicină vor învăţa tinerii să recunoască din timp semnele melanomului.