Campanie de inspecţie a navelor în porturile de la Marea Neagră
Pentru prima dată, aceeaşi acţiune de control la bordul navelor se desfăşoară concomitent săptămâna aceasta şi în porturile din Japonia, Coreea de Sud, Rusia asiatică şi Taiwan.
06 Iulie 2015, 18:44
Echipele de inspectie au verificat astazi, in prima zi de control la navele aflate in portul Constanta, 10 vase.
La cinci dintre acestea au fost inregistrate probleme , salarii mici ale marinarilor, fara contracte colective de munca dar si nonconformitati fata de MLC 2006.
La celelalte 5 nave echipele de control nu au fost gasite probleme, la bord existau contracte ITF iar navigatorii erau bine platiti. In timpul controlului, au fost informati navigatorii despre drepturile lor si s-au acordat 5 atentionari (Warning Notice) .
Cea mai veche nava si cu probleme care a fost verificata, are 40 de ani. Controalele vor continua toata saptamina.
O amplă campanie de inspecţie a navelor a început astăzi pentru cinci zile în toate porturile de la Marea Neagră.
Federaţia Internaţională a Transportatorilor şi autorităţile portuare au început verificările cu o navă sub pavilion moldovean din portul Constanţa, pe care se află 11 marinari - sirieni, indieni şi cadeţi români.
Deşi vasul respecta standardele tehnice, inspectorii au găsit nereguli legate de nivelul salarizare, spune reprezentantul filialei din România a Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor, Adrian Mihălcioiu.
"Am inspectat la navă condiţiile de muncă şi viaţă ale navigatorilor, cabinele, partea de alimente, certificatele navei şi certificatele echipajului. S-au constat salarii foarte, foarte mici: 300 de dolari cadeţi care lucrau ca şi un marinar. Nu aveau nicio diferenţă între ei, timonierii faţă de cadeţi. Timonierii au 500 de dolari pe lună, şeful mecanic 1.300 de dolari pe lună. Contractele lor aşa spun. Managerul este din România, operatorul este străin. Nava este înregistrată în Republica Moldova. Am încercat şi am transmis un avertisment. Le-am spus şi navigatorilor ce drepturi au, astfel încât să ştie că aici, în România, lucrurile nu pot sta altfel", a mai spus Adrian Mihălcioiu.
Pentru prima dată, aceeaşi acţiune de control la bordul navelor se desfăşoară concomitent săptămâna aceasta şi în porturile din Japonia, Coreea de Sud, Rusia asiatică şi Taiwan.