Campanie de informare privind utilizarea antibioticelor
Ministerul Sănătăţii a început de astăzi o campanie de informare cu privire la prescrierea şi consumul de antibiotice.
Articol de Marilena Frâncu, 21 Noiembrie 2016, 14:00
Ministerul Sănătăţii a început o campanie de informare cu privire la prescrierea şi consumul de antibiotice.
Campania cuprinde un spot tv produs sub coordonarea ministerului, difuzat pe mai multe canale, precum şi distribuirea de materiale informative adresate fiecărei categorii de populaţie implicate în prescrierea şi consumul de antibiotice, respectiv medici de familie, medici din spitale şi pacienţi.
Materialele informative vor fi distruite cu ajutorul studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie.
Conform ultimelor studii europene, România se confruntă cu probleme extrem de mari de rezistenţă bacteriană, la care contribuie şi utilizarea excesivă a antibioticelor.
Ţara noastră ocupa de alfel locul al doilea în Uniunea Europeană în anul 2014.
Cele mai frecvente exemple de rezistenţă se înregistrează în cazul în infecţiilor urinare, infecţiilor respiratorii şi în sfera ORL.
Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus că 90 la sută din consumul de antibiotice se face în afara spitalului.
Vlad Voiculescu: ”Pe de o parte, pacienţii şi familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripţie medicală.
”Pe de altă parte, prescriptorii recomandă antibiotice inutile din mai multe motive: fie din lipsa informaţiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor Farma, teama de a fi culpabili dacă nu le prescriu.
”Şi mai este un aspect care a reieşit dintr-un studiu realizat în 28 de state europene - în societăţile unde există corupţie, regulile sunt încălcate, nu sunt respectate ghiduri şi protocoale terapeutice.
”Eliberarea medicamentelor se face fără prescripţie, nu se respectă măsurile de izolare a pacienţilor infectaţi cu germeni multirezistenţi”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că aproximativ jumătate din reţetele pentru antibiotice nu sunt necesare, ele fiind rezultatul unei solicitări din partea pacientului sau a unei incertitudini în diagnosticare.