Campanie de informare pentru prevenirea incendiilor cauzate de sobe
În ţara noastră sunt aproximativ 3,5 milioane de gospodării, în principal din mediul rural, care pe timpul iernii folosesc lemne pentru a se încălzi.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 21 Octombrie 2024, 13:56
O femeie şi trei copii au fost salvaţi de pompieri, în noaptea de duminică spre luni (20/21 octombrie), dintr-un incendiu izbucnit în judeţul Sibiu. Salvatorii spun că focul a fost provocat de jarul căzut în apropierea materialelor inflamabile, iar flăcările au afectat centrala termică şi bunurile din camera centralei.
În fiecare an pompierii se confruntă în sezonul rece cu incendii izbucnite din cauza sobelor, centralelor pe lemne sau a coşurilor de fum necurăţate. În ţara noastră sunt aproximativ 3,5 milioane de gospodării, în principal din mediul rural, care pe timpul iernii folosesc lemne pentru a se încălzi.
De aceea, pompierii vin cu mai multe recomandări pentru a se evita producerea unor tragedii sau pagube materiale.
Pompierii din Bistrița-Năsăud au intervenit în primele nouă luni din an la stingerea a 136 de incendii izbucnite la locuințele oamenilor, cele mai multe din cauza coșurilor de fum necurățate. Întrucât s-a făcut frig, iar oamenii sunt nevoiți să facă deja foc în sobe, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a început o campanie din informare din ușă în ușă.
"Mai ales pentru persoanele din mediul rural interacțiunea directă este esențială, să venim cu exemple concrete, cu situații care se pot întâmpla, și să ajungem, spre dezideratul nostru, să creăm un climat de siguranță pentru comunita noastră. Cu siguranță, numărul de incendii nu va fi redus total, dar vrem să îș scădem considerabil", a spus Marius Rus, purtător de cuvânt.
"Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unei situații de urgență putem obține prin accesarea portalului fiipregătit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store sau APP Store", a explicat colonelul Vitalie Florea, Inspecția de prevenire.
Anual, la nivel național, 250 de persoane devin victime ale incendiilor cauzate de coșurile de fum necurățate sau defecte.