Campania națională de împăduriri își propune realizarea a 57.000 de hectare de păduri noi în zonele vulnerabile la schimbările climatice
Campania națională de împăduriri își propune realizarea a 57.000 de hectare de păduri noi în zonele vulnerabile la schimbările climatice și este finanțată cu 730 de milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Aprilie 2023, 18:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Campania națională de împăduriri își propune realizarea a 57.000 de hectare de păduri noi în zonele vulnerabile la schimbările climatice și este finanțată cu 730 de milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Astăzi, programul a fost prezentat proprietarilor de terenuri din Bistrița-Năsăud, care sunt încurajați să depună proiecte pentru a putea fi finanțate.
Corespondenta RRA în zonă, Cristiana Sabău, a participat la întâlnirea organizată de Instituția Prefectului și a aflat ce probleme au ridicat localnici: ”Pădurile ocupă mai bine de o treime din suprafața județului Bistrița-Năsăud, dar cu toate acestea este loc de mai bine. Până acum, 150 de persoane fizice s-au înscris în program pentru a împăduri circa 90 de hectare de teren. Gabriel Stanciu, șeful Ocolului Silvic Romuli, spune că numărul celor interesați ar fi mai mare dacă nu ar exista impedimentul financiar.
Gabriel Stanciu: ”Cred că cel mai important este finanțarea, nu finanțarea ulterioară, este vorba de a finanța inițial. Omul ca să planteze un hectar de pădure, de exemplu, i-ar trebui undeva la 7-8.000 euro. Nu știu câți agricultori vor avea 7.000-8.000 euro ai lui, cu care să facă treaba, pe care să-i primească ulterior.”
Altă problemă este a pășunilor cu valoare ridicată, care nu pot fi împădurite. Numai în comuna Măgura Ilvei, peste 40 de proprietari interesați de program au fost respinși din aplicație din cauza faptului că terenurile lor fac parte din această categorie, exceptată de la plată.”