Campania de subscriere a titlurilor de stat ediţia "Centenar", "un succes"
Premierul Dacian Cioloş a anunţat astăzi, la închiderea campaniei de subscriere a titlurilor de stat ediţia 'Centenar', că emisiunea a fost un succes.
Articol de Iulian Olescu, 05 August 2016, 13:00
Premierul Dacian Cioloş a anunţat astăzi, la închiderea campaniei de subscriere a titlurilor de stat ediţia 'Centenar', că emisiunea a fost un succes, valoarea totală a subscrierilor fiind de peste 735 de milioane de lei.
Suma este de aproape 7 ori mai mare decât cea stabilită ca ţintă de Ministerul de Finanţe.
În cele trei săptămâni de subscriere, cererea a fost una extrem de mare: peste 20.000 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe faţă de anul trecut.
La finalul perioadei de subscriere, peste 20 de mii de persoane au optat pentru achiziţionarea de titluri de stat pentru populaţie din emisiunea denumită 'Centenar', valoarea totală a subscrierilor depăşind 735 de milioane de lei, de peste 7 ori mai mare decât suma pe care Ministerul Finanţelor intenţiona iniţial să o atragă.
Premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că interesul ridicat al oamenilor pentru aceste titluri va reprezenta un început pentru o diversificare a instrumentelor de economisire utilizate de români.
Dacian Cioloş: Iată că dincolo de aceşti oameni obişnuiţi cu astfel de instrumente, avem oameni, să spun aşa, simpli, mai puţin familiarizaţi cu instrumentele financiare, care încep să inoveze sau să aibă curajul să investească şi în alte forme de economisire decât cele tradiţionale.
Majoritatea celor care au achiziţionat titluri sunt persoane active, au vârsta între 50 şi 70 de ani şi cei mai mulţi provin din Bucureşti. Însa, cu toate acestea, peste 70% din subscrieri au fost făcute în restul ţării. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu a explicat că titlurile pot fi tranzacţionate la bursă sau pot fui păstrate până la scadenţă, în 2018.
Anca Dragu a precizat că Ministerul Finanţelor intenţionează ca de-acum înainte să emită anual sau chiar de două ori pe an titluri de stat dedicate populaţiei, valorile urmând a fi stabilite la momentul respectiv, în funcţie de necesităţile de finanţare şi de condiţiile pieţei.