Calorifere mai mari, întreţinere mai scumpă
În Oradea primăria face controale în urma unor sesizări cu privire la posibile modificări pe care oamenii şi le-ar fi făcut în apartamente pentru a avea mai multă căldură.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 30 Iunie 2014, 14:12
În Oradea, au început controalele în blocurile fără repartitoare la calorifere.
Măsura vine după ce la Departamentul "Asociaţii de proprietari" al Primăriei au fost înregistrate mai multe sesizări cu privire la posibile modificări pe care oamenii şi le-ar fi făcut în apartamente pentru a avea mai multă căldură.
Unii dintre ei şi-au înlocuit caloriferele vechi cu modele mai noi şi mai mari, iar alţii şi-au montat instalaţia de încălzire în pardoseală, fără să anunţe pe nimeni
Practic, mulţi locatari fură de la vecini, plătind mai puţin facturile calculate după datele vechi existente, iar cei furaţi se simt nedreptăţiţi.
"Sfidează pe ceilalţi şi ei plătesc 70 de lei şi noi plătim 3 de milioane şi ceva", se plânge un locatar.
Începând din primăvară, doar 10 asociaţii de proprietari au început demersuri în vederea controlului în apartamentele fără repartitoare de căldură.
Reinventariere "a suprafeţelor radiante"
Mariana Tiurbe, consilier la Compartimentul asociaţii de proprietari al Primăriei Oradea, spune că trebuie făcută reinventarierea suprafeţelor radiante.
"Ca această energie termică să fie repartizată corect, sunt obligaţi să-şi facă această reinventariere a suprafeţelor radiante", spune Mariana Tiurbe.
Legea 230, a asociaţiilor de proprietari, este imperativă, dar nimeni nu a făcut-o de bunăvoie - spune Nicolae Briscu, preşedintele asociaţiei.
"Îi anunţăm cu cinci zile înainte, aşa cum spune legea, şi dacă nu vor să permită, îi încunoştiinţăm şi le aplicăm aceste prevederi, adăugăm suprafaţa modificată la calcul", spune Nicolae Briscu.
La Oradea, primăria preia anual peste 60 de sesizări. Sunt cazuri în care într-un bloc peste 90% dintre apartamente aveau instalaţiile de încălzire modificate.