Căldura. Cine primeşte, când, şi cum?
Deşi legea prevede că locatarii ar trebui să aibă căldură, în multe oraşe din România caloriferele au rămas reci.
Articol de Răzvan Stancu, 08 Octombrie 2010, 10:54
Conform hotărârii de guvern numărul 425 din 1994, livrarea căldurii către populaţia din întreaga ţară va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv în timpul nopţii, a unor temperaturi medii sub 10 grade Celsius.
Sistemul de încălzire centralizat este utilizat în special în oraşele cu peste 100 de mii de locuitori, în care locuiesc aproximativ 4 milioane de oameni, potrivit ultimului recensământ.
Bucureşti
Potrivit unui comunicat al RADET, regia a început livrarea energiei termice către locuitorii capitalei în condiţiile în care s-au întrunit condiţiile prevăzute în această hotărâre de guvern.
Potrivit comunicatului regiei autonome de distribuţie a energie termice Bucureşti, într-o primă etapă se va livra căldura doar pe timp de noapte şi corelat cu temperaturile exterioare.
Ulterior, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteo, regia spune că va trece la furnizarea energiei termice în regim permanent.
Alexandria
În municipiul Alexandria furnizorul de energie termică, Terma Serv, este în imposibilitatea de a furniza căldură în cele 6.500 de apartamente care sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire.
Societatea are datorii de 6 milioane de lei către furnizorul de gaz iar reparaţiile la reţeaua de distribuţie a agentului termic nu sunt finalizate.(Matilda Cazacu)
Braşov
În Braşov, datorită faptului că centralele de termoficare au de recuperat de la asociaţiile de proprietari 14 milioane de lei, mulţi dintre aceştia nu au căldură.
Din cele 800 de asociaţii de proprietari din oraş, 125 înregistrează datorii istorice către sistemul centralizat de căldură.
Situaţia s-a complicat pentru moment şi mai tare pentru că furnizorul de gaz metan a oprit livrările spre centrală, din cauza datoriilor pe care le are centrala la facturile de gaz.(Mariana Sebeni)
Brăila
În Brăila nicio instituţie din oraş nu a solicitat pâna acum operatorului de termoficare să înceapă furnizarea căldurii, deşi frigul a început să se simtă bine.
Municipalitatea a aprobat preţul final de facturare către populaţie a agentului termic, astfel în această iarnă, populaţia va fi facturată cu 192 lei/gigacalorie (inclusiv TVA) cu 20 de lei/Gcal mai mult decât în sezonul rece 2009 - 2010, când preţul a fost de 172 lei/Gcal.(Gina Bahor)
Botoşani
În Botoşani, societatea de termoficare va furniza caldura cetăţenilor racordaţi la sistemul centralizat, însă numai pentru asociaţiile care au încheiat contracte cu noul operator de agent termic.
Din cele 70 de asociaţii de proprietari din municipiul Botoşani, doar zece au încheiat până acum noi contracte.
Cu toate acestea au existat contestaţii din partea locuitorilor care refuzau să suporte integral plata facturilor până la 1 noiembrie, dată la care intrau în vigoare subvenţiile la încălzire.(Gina Poenaru)
Piteşti
La Piteşti societatea care furnizează căldura în apartamente a început furnizarea agentului termic.
Sunt însă cetăţeni şi asociaţii care se tem să ceară căldură din cauza facturilor pe care le suportă din ce în ce mai greu.(Constantin Paşol)
Ploieşti
Potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al regiei autonome de servicii publice Ploieşti, locuitorii din blocuri vor primi căldura începând cu data de 15 octombrie.
Potrivit legislaţiei, furnizarea agentului termic se face doar la cerere, până la începerea oficială a sezonului rece.
Până în prezent doar opt manageri de instituţii sanitare şi de învăţământ au solicitat societaţii de distribuţie a agentului termic să înceapă furnizarea căldurii în calorifere.(Simona Uţă)
Vaslui
Vasluienii săraci, dependenţi până acum de sistemul de încălzire centralizat, riscă să nu mai primească în următoarea iarnă căldură, deoarece societatea de termoficare nou infiinţată nu are clienţi.
Înţelegând că e posibil ca subvenţiile să nu mai fie date de guvern, oamenii au ales să se descurce la iarnă cu forţe proprii.
În urma unei evaluări a numărului de clienţi, municipalitatea a fost suprinsă să constate că doar 250 de familii de vasluieni vor căldură de la stat, chiar şi fără subvenţii.