Cadrele sanitare se pregătesc de grevă
Coaliţia profesioniştilor din sănătate ameninţă cu greva generală şi demisia în bloc din cauza problemelor financiare din sistem.
Articol de Adriana Turea, 06 Septembrie 2013, 19:29
Principalele revendicări ale cadrelor medicale sunt: minim 6 la sută din PIB pentru sănătate şi creşterea salariilor medicilor rezidenţi.
Coaliţia s-a format de curând în jurul acestor solicitări, iar astăzi şi-a stabilit calendarul şi formele manifestaţiilor de protest.
Din coaliţie fac parte mai multe organizaţii profesionale şi sindicale, printre care Colegiul Medicilor şi Federaţia Sanitas.
Coaliţia profesioniştilor din Sănătate vrea o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul medical public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoaie, a atras atenţia că demersul nu este împotriva ministrului sănătăţii, ci a primului ministru şi a ministrului de finanţe.
"Un guvern şi un minister de finanţe trebuie să gestioneze nu cifre, ci gestionează oameni şi destinele oamenilor. În sănătate, aceşti oameni sunt profesioniştii şi pacienţii. Revendicările noastre sunt revendicări care ţin de independenţa profesiei, de demnitate, de reintroducerea valorilor autentice", spune Vasile Astărăstoaie.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Marius Sepi, îşi doreşte ca asistenţii medicali să aibă un salariu de 2000 de euro, iar medicii de 4000 de euro, astfel încât pacienţii să beneficieze de servicii medicale de calitate şi să nu mai fie nevoiţi să dea mită.
"Acel 6% nu îl cerem întâmplător şi nu îl cerem dintr-odată, dar trebuie să prioritizăm ceea ce vrem în România. Vrem acea sintagmă de 'Sănătatea - prioritate naţională' să fie transpusă în fapte, pentru că trei virgula ceva la sută din PIB, niciodată nu o să avem sănătate. Vrem un control şi o gestiune mai bună a banului.
"Vrem manageri nu politici, care să gestioneze cu capacitate managerială situaţia secţiilor şi a spitalelor şi a personalului şi a medicamentelor care trebuie date în spital. Când vine bolnavul acolo, să aibă pat, să aibă medic, să aibă medicament, să aibă mâncare. Vine iarna acum, spitalele neavând bani, ce de salarii, de astea? Sunt spitale care funcţionează, încă în 2013, pe păcură. Mâine-poimâine, ne trezim iară cu un caz Giuleşti. Interesează pe cineva?" a mai spus Marius Sepi.
Coaliţia profesioniştilor din Sănătate ameninţă cu grevă generală şi cu demisii în bloc, dacă autorităţile nu vor ţine cont de revendicările lor.