Bugetul ajunge luni în Parlament
Majorarea pensiilor nu a primit avizul comisiilor de buget-finanţe.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 10 Ianuarie 2010, 07:43
Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au adoptat, cu majoritate de voturi, Legea bugetului de stat pe anul 2010.
Ei au revenit şi asupra votului pentru bugetului asigurărilor sociale.
După ce iniţial a fost respins, bugetul asigurărilor sociale a fost adoptat de parlamentarii comisiilor reunite de buget-finanţe.
Proiectul a provocat dezbateri aprinse şi întreruperea discuţiilor pentru consultări în privinţa amendamentelor care prevedeau majorarea cu aproape 100 de lei a punctului de pensie şi reducerea contribuţiei de asigurări sociale.
Ambele au fost, însă, respinse, dar vor fi dezbătute şi în plenul Parlamentului. Votul final asupra bugetelor de stat şi al asigurărilor sociale ar trebui să aibă loc în Parlament în cursul zilei de luni, 11 ianuarie.
Comisiile de buget-finanţe au aprobat sâmbătă şi bugetul pe 2010 al Societăţii Române de Radiodifuziune. Preşedintele director general al SRR, Maria Ţoghină, afirma că asigură desfăşurarea unei activităţi normale pentru primele 9 luni ale anului.
Fără premii pentru angajaţii de la stat
Companiile de stat nu vor putea acorda angajaţilor, în 2010, premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material.
Amendamentul la proiectul Legii bugetului de stat a fost adoptat cu 23 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi 10 "abţineri", la propunerea senatorului PSD Marius Sorin Bota.
"Dacă strângem cureaua, s-o strângă toată lumea", a spus autorul amendamentului.
Reprezentantul Ministerului de Finanţe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a arătat că, deşi din punctul de vedere al ministerului o astfel de măsură este de natură să întărească disciplina în companii, propunerea trebuie analizată atent, pentru a nu intra în contradicţie cu contractele colective sau alte reglementări.
"Judecaţi exact ce se întâmplă! Noi plafonăm cheltuielile de personal, dacă venim şi spunem că nu dăm aceste stimulente o să-şi crească salariile, dar tot în cheltuiala de personal respectivă o să se încadreze. Credeţi că-şi diminuează cheltuielile de personal? Haideţi să o judecăm logic până la capăt", a mai spus secretarul de stat Gheorghe Gherghina.
Bugetului Ministerului Agriculturii, majorat
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, pentru 2010, cu 2,1 miliarde de lei, de la suma de 9,3 miliarde de lei propusă iniţial.
Decizia vine după ce reprezentanţii comisiilor parlamentare de specialitate au susţinut că Ministerul Agriculturii este insuficient şi au propus o suplimentare de 2,1 miliarde lei, din care 500 milioane lei ar urma să fie cedată, potrivit acestora, de către Ministerul Dezvoltării şi Turismului.
Bugetul Curţii Constituţionale, respins
Comisiile reunite au respins proiectul de buget propus de Guvern pentru Curtea Constituţională, majoritatea parlamentarilor criticând creşterile importante faţă de anul 2009 ale sumelor alocate cheltuielilor de personal, asistenţă socială şi cheltuieli curente.
Cheltuieli de personal mai mari la CNSAS
Comisiile de buget-finanţe au adoptat amendamentul prin care se majorează cheltuielile de personal la CNSAS cu aproape un milion de lei de lei, de la 11,63 milioane lei la 12,55 milioane lei.
Amendamentul a trecut după ce a fost supus a doua oară la vot, prima dată fiind o situaţie de egalitate de voturi. Totodată, a fost adoptat un amendament prin care s-au transferat 13.000 lei de la categoria "Sporuri pentru condiţii de muncă" la categoria "Salarii de merit".
Finanţarea ajutoarelor de stat în agricultură
Comisiile de buget-finanţe au decis, sâmbătă, ca Ministerul Agriculturii să efectueze virări de credite bugetare în cursul anului 2010 pentru asigurarea sumelor necesare finanţării schemelor de ajutor de stat.
"Pentru asigurarea sumelor necesare finanţării schemelor de ajutor de stat conforme cu regulile comunitare, precum şi cele ce vor fi notificate şi aprobate de Comisia Europeană în domeniul agricol şi se vor acorda începând cu anul 2010, se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să efectueze virări de credite bugetare în cursul întregului an, cu avizul Ministerului Finanţelor", precizează amendamentul.
Deputatul PSD Vasile Bleotu a precizat că, prin acest amendament, "se dă posibilitatea ca România, prin Ministerul Agriculturii, să ceară o derogare de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutorului de stat în vederea susţinerii cu subvenţii în continuare a fermierilor".
"În cazul care această solicitare va fi aprobată de Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii va putea da, din bugetul alocat de 3,3 miliarde euro, aproximativ 1,8 miliarde euro pentru acordarea acestor subvenţii la animale. În eventualitatea avizării favorabile, bugetul Ministerul Agriculturii ar urma să fie suplimentat la rectificare cu această sumă de 1,8 miliarde de euro", a spus Bleotu.
Ordine în alocarea resurselor bugetare pentru lucările de infrastructură
Comisiile de buget-finanţe au aprobat şi un amendament care prevede că alocarea banilor pentru lucările de infrastructură se va face întâi pentru achitarea facturilor restante la lucările începute şi, abia ulterior, pentru lucrările noi.
Amendamentul, propus de grupurile parlamentare PSD şi PNL, a fost aprobat cu 22 voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi 2 abţineri.
Acest amendament prevede că alocarea resurselor bugetare către administraţiile publice locale pentru lucrările de infrastructură se va face în următoarea ordine: achitarea facturilor restante recunoscute, cofinanţarea proiectelor de finanţare nerambursabilă din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor începute şi investiţiile noi.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a precizat că Guvernul este împotriva acestui amendament.