Bugetarii primesc salariile majorate cu opt procente
Guvernul a decis în iunie să mărească în etape salariile bugetarilor pentru a recupera tăierile din 2010. În iulie bugetarii primesc primul salariu majorat în urma acestei decizii.
Articol de Sergiu Şteţ, 09 Iulie 2012, 13:46
Bugetarii primesc, zilele acestea, salariile majorate cu opt procente.
Finanţarea se face prin creşterea deficitului bugetar, iar bugetul ar urma să fie rectificat după discuţiile de la finele acestei luni dintre autorităţi şi misiunea FMI.
Creşterea salariilor bugetarilor cu opt procente, aşa-numita "revenire parţială la nivelul anterior crizei", a fost decisă în luna mai de guvern.
Aceasta se aplică salariilor din luna iunie, cu plata efectivă în iulie.
Guvernul a convins FMI la ultima întâlnire, din luna mai, să accepte o creştere a deficitului bugetar de anul acesta cu aproximativ 400 de milioane de euro.
Banii vor fi cheltuiţi pentru restituirea în etape a contribuţiilor la asigurările de sănătate plătite de pensionarii cu pensii de peste 740 de lei.
Din aceeaşi creştere a deficitului bugetar este finanţată şi majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor.
Rectificarea bugetară, care să finanţeze aceste cheltuieli, nu a fost încă realizată.
Peste aproximativ două săptămâni, la Bucureşti va sosi o misiune a FMI.
După discuţiile cu misiunea, guvernul ar putea decide rectificarea bugetară, în sensul creşterii deficitului de la 1,8% din produsul intern brut la 2,2 procente, poate chiar 2,3 procente din PIB.
Rectificare bugetară
Până la rectificare, creşterea salariilor bugetarilor va fi finanţată prin cheltuirea în avans a unor sume, după cum a explicat zilele trecute ministrul finanţelor, Florin Georgescu.
"Sunt metode bugetare prin care se redistribuie între luni de zile, între perioade, suntem în trimestrul III acum, este un mecanism bugetar permis de Legea finanţelor publice, care permite anumite permutări, transferuri de sume între o lună şi alta, până la rectificarea bugetară.
"Sunt sume necheltuite în lunile următoare. S-a făcut o redistribuire, se face rectificarea bugetară şi fiecare lună va avea alocaţiile bugetare în noile condiţii cu salariile majorate cu 8%", a declarat Florin Georgescu.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor guvernului, majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor din luna iunie va fi urmată de o altă majorare de 7,5% în luna decembrie.
În acest fel, susţin autorităţile, salariile angajaţilor din sistemul public vor reveni la nivelul din iulie 2010, când au fost reduse cu 25 la sută.
Dacă respectarea deficitului bugetar asumat de România pare posibilă anul acesta, în cazul în care se va înregistra o modestă creştere 1%-1,5% a economiei nu este foarte limpede cum va fi finanţată revenirea salariilor la nivelul anterior crizei, anul viitor, în cazul în care economia nu va avea o evoluţie pozitivă.
Majorarea salariilor angajaţilor din sistemul public până la nivelul de acum doi ani şi respectarea deficitului bugetar de maxim trei procente ar putea obliga autorităţile la tăierea cheltuielilor din alte domenii.