Brno, "capitala inovaţiei" în Cehia
Capitala regiunii Moravia de Sud are ambiţia că până în 2013 să devină capitala inovaţiei în Cehia şi în top 50 în Europa la acelaşi capitol.
27 Septembrie 2011, 13:57
În ziua de astăzi oraşul, capitală a regiunii Moravia de Sud are ambiţia că până în 2013 să devină capitala inovaţiei în Cehia şi în top 50 în Europa la acelaşi capitol.
Iar primii paşi făcuţi pe acest drum se dovedesc un succes.
Autorul acestei prezentări, Ota Cermak, este foarte tânărul director al unei firme care produce programe care ajută companiile să-şi protejeze datele împotrivă eventualelor furturi făcute de angajaţi.
Produsele sale sunt dezvoltate împreună cu studenţii Politehnicii şi cei ai Universităţii Masaryk din Brno.
Firma care deja are clienţi în 42 de ţări este unul dintre copiii minune ai Centrului pentru Inovaţie al Moraviei de Sud, mai precis al incubatorului sau de afaceri care ajută firmele în primii lor ani de dezvoltare.
Înfiinţat în 2003 centrul a devenit pivotul unei strategii ample de transformare a întregii regiuni, de nici un milion de locuitori, într-o oază a cercetării ştiinţifice care să fie apoi aplicată în practică.
Petr Chladek, responsabil cu strategia inovaţiei pentru întrega regiune spune că după 1990 "ne-am trezit că industria grea pe care o aveam aici e falimentară şi şomajul a sărit la 12-13%. Regiunea a fost prezentata apoi după modelul clasic al vremii, forţa de muncă ieftină şi bine calificată. Au venit câţiva investitori dar când mâna de lucru s-a scumpit, şi-au luat tălpăşiţa".
De asemenea, Petr Chladek a amai precizat că după ce una dintre aceste firme şi-a închis porţile, lăsând pe drumuri vreo 2000 de angajaţi, "am stat cu toţii să ne gândim ce să facem ca să nu mai păţim aşa şi în viitor".
Petr Chladek a spus că "ne-a fost clar că trebuie să cream ceva cu valoare adăugată mare mai ales că oraşul are 4 universităţi mari. Am avut noroc de un lider politic foarte puternic care a reuşit să aducă la aceeaşi masă rectorii şi să-i convingă să coopereze nu să se concureze şi faulteze cât de tare pot, că avem şansa unui centru regional la care universităţile să fie co-proprietare şi care apoi va atrage după el şi alte proiecte interesante".
Petr Chladek a mai adăugat că "începuturile au fost grele dar am reuşit să convingem şi CzechInvest-ul să coopereze cu noi şi rezultatele se văd deja".
Cea mai bună dovadă că cehii au intenţii serioase sunt cei aproape 689 milioane de euro alocaţi anul trecut de la bugetul de stat şi fondurile UE pentru crearea infrastructurii necesare cercetării în Moravia de Sud.
În plus regiunea a atras anul trecut şi un sfert din proiectele Agenţiei cehe pentru investiţii şi dezvoltare, CzechInvest.
Luni în Brno s-a deschis oficial Institutul Central-european pentru Tehnologie de Vârf, proiect care va luă o formă finală până în 2014 şi se va orienta pe cercetare în nanotehnologie şi ştiinţe naturale.
Proiectul, cofinanţat din fonduri UE, costă 209 milioane euro.
În vară au început şi lucrările la clădirea Centrului Internaţional pentru Cercetare Clinică în Neurologie şi Cardiologie care va fi terminată până în 2013.
Centrul face deja cercetare în arealul unui spital universitar.
În iunie a primit din fondurile structurale ale UE 97,2 milioane euro.
Este în proces de finalizare şi Centrul pentru Cercetarea Substanţelor Toxice.
Petr Fiala, fostul rector al Universităţii Masaryk şi unul dintre cei implicaţi în mod direct în proiectul de trasnformare a regiunii a devenit recent consilierul pe probleme de cercetare al primului ministru ceh.
"Scopul meu este să reformez modelul de finanţare a proiectele de cercetare în Cehia pentru că se poata face treaba bună şi la nivel naţional", a declarat Petr Fiala.
"Cercetătorii cehi sunt aşteptaţi cu drag acasă. Brno nu e capitală dar e un oraş plăcut şi visul nostru este să facem din el ceva precum sunt Graz, Heidelberg sau Lyon. Ştiţi cum e, dacă în ceva credeţi din tot sufletul, veţi reuşi", a concluzionat Chladek, invitându-mă să vizitez câteva din cele 50 de firme care dezvoltă tehnologie de vârf în centru şi amintidu-mi că a fost pomenit şi într-un blog de-al lui Bill Gates.