Botoşani: Controale în trafic pentru prevenirea apariției pestei porcine
Până acum au fost confiscate 629 de kilograme de produse, din care 501 kilograme la Stânca şi alte 128 de kilograme la Rădăuţi Prut.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 14 Noiembrie 2016, 10:35
Judeţul Botoşani menţine starea de alertă din cauza focarelor de pestă porcină africană existente în Ucraina şi Republica Moldova, unde, în ultima lună, au apărut noi cazuri de îmbolnăviri.
Au fost înregistrate două focare în Ucraina şi un focar în Republica Moldova, motiv pentru care autorităţile sanitar-veterinare şi poliţişti de frontieră din România monitorizează transporturile de carne şi produse din carne, dar şi târgurile şi oboarele, importurile fiind în continuare interzise.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean și cei ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani au intensificat controalele în trafic, dar şi în târgurile şi oboarele din judeţ, ca măsuri suplimentare pentru prevenirea apariției pestei porcine.
Prefectul Dan Nechifor a declarat că traseelor pe care acţionează echipele mixte le-au fost adăugate alte 5 care duc către unități de abatorizare.
Cele cinci trasee unde vor fi făcute verificări ample în trafic sunt Darabani-Rădăuți Prut, Botoșani-Roma, Botoșani-Răchiți, Botoșani-Hlipiceni și Dorohoi-Darabani.
"Guvernul a aprobat programul național de supraveghere, prevenire și control a pestei porcine africane, cu măsurile necesare pentru declararea timpurie a focarelor de infecție. În județul Botoșani continuăm măsurile luate încă din lunile precedente, împreună cu reprezentanți ai IPJ și specialiști de la DSVSA se verifică și se limitează mișcarea necontrolată a porcinelor vii. Am aprobat încă cinci trasee pentru controale, și totodată controlul sanitar-veterinar se efectuează în permanență la punctele de trecere a frontierei", a precizat prefectul Dan Nechifor.
În plus, în punctele de trecere a frontierei de la Stânca și Rădăuți Prut personalul DSVSA a fost suplimentat cu angajaţi ai Direcţiilor sanitar-veterinare din Neamţ şi Bacău, pentru a asigura permanenţa.
Aceştia confiscă zilnic cantităţi mici de carne sau preparate din carne de porc, pe care cei care tranzitează graniţa dinspre Republica Moldova, în special cetățeni moldoveni, le au în bagaje, în ciuda interdicției impuse de alerta de pestă porcină africană.
Până acum au fost confiscate 629 de kilograme de produse, din care 501 kilograme la Stânca şi alte 128 de kilograme la Rădăuţi Prut.
"Zilnic confiscăm produse interzise tranzitului la frontieră, în special produse din carne de porc, de ordinul kilogramelor sau zecilor de kilograme. Conform legii, acestea sunt distruse prin incinerare" a declarat dr. Cezar Zugun, consilier superior la DSVSA Neamţ, detaşat la vama Stânca, judeţul Botoşani.
Sunt verificate periodic şi exploataţiile de porcine de la nivelul întregului judeţ, dar şi fondurile de vânătoare, fiind organizate şi campanii de informare în teritoriu, dar în special în punctele de trecere a frontierei.