Botez de emigrant
Chiar dacă ajung mai greu la biserică, conaţionalii din Sardinia nu uită de obiceiurile creştineşti.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Septembrie 2009, 15:52
Peste un milion de români au ales să trăiască şi să muncească în Italia. Majoritatea dintre ei ajung să oficieze căsătoriile sau botezurile tot acolo, la bisericile româneşti. Situaţia stă cu totul altfel în cazul conaţionalilor noştri din insula Sardinia, care şi din cauza distanţelor foarte mari pe care le au de parcurs până la un lăcas de rit ortodox sau a indiferenţei lasă aceste “obiceiuri” deoparte.
Oficial sunt în jur de şase mii de romani stabiliţi în insula Sardinia, numărul lor real ajunge însă la nouă mii. Preotul Constantin Ciobanu este singurul preot ortodox român din Sardinia care săptămânal face naveta între cele 6 biserici din Cagliari, Olbia, Nuoro, Oristano, Sassari şi Orosei la care vin românii, oficiind desigur şi căsătoriile sau botezurile copiilor născuţi în insulă.
Preotul este însă nemulţumit de numărul celor prezenţi la slujbă. Pe de altă parte, uneori deşi parcurge 300 de km pentru a fi prezent în respectiva localitate, Constantin Ciobanu mărturiseşte că îi vede pe unii dintre conaţionalii noştri “cum stau cu ochii pe ceas şi par a fi plictisiţi”. O explicaţie dată de preotul român asupra acestei atitudinii “este problema distanţei şi problema că nu putem să facem o pregătire perceptiva, adică să vorbim mai din timp de importanţa sfântului Botez, semnificaţia lui, anumite diferenţe pe care oamenii simpli din pacate nu le înteleg, pentru că lipseşte această educaţie religioasă; cu această lipsă au venit de acasă şi persistă şi aici”.
Dacă în Peninsulă într-o parohie ortodoxă românească se oficiază câte aproximativ 10 - 15 botezuri pe lună, în Sardinia au loc maxim 3 – 4 pe lună.