Bolnavii de SIDA, "lipsiţi de sprijinul autorităţilor locale"
Un studiu al unei asociaţii pentru apărarea drepturilor omului arătă că serviciile sociale prestate de autorităţile locale pentru grupurile vulnerabile faţă de infecţia HIV sunt foarte puţine.
Articol de Adriana Turea, 04 Noiembrie 2010, 16:35
Autorităţile locale nu sunt interesate să aloce fonduri pentru finanţarea serviciilor sociale adresate persoanelor vulnerabile, se arată într-un raport al Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki şi Asociaţia Română Anti-SIDA.
Raportul poartă denumirea "Durabilitate şi continuitate în serviciile sociale".
Studiul analizează modalităţile în care autorităţile publice locale au aplicat în anul 2009 normele legale cu privire la finanţarea serviciilor sociale adresate persoanelor vulnerabile.
Autorităţile publice locale pot sprijini organizaţiile non-guvernamentale prin acordarea de subvenţii, de finanţări nerambursabile şi prin achiziţie de servicii.
Maria-Nicoleta Andreescu, expert al Asociaţiei, menţionează că una dintre concluziile studiului este că serviciile sociale prestate de autorităţile locale pentru grupurile vulnerabile faţă de infecţia HIV sunt foarte puţine şi nu contribuie la prevenirea răspândirii infecţiei.
”Parteneriatele, în toate formele lor, nu reprezintă o perspectivă pe termen lung, în vederea asigurării durabilităţii şi continuităţii serviciilor sociale, din cauza imprevizibilităţii şi lipsei de transparenţă.
"Utilizarea mijloacelor legale de sprijinire financiară a serviciilor sociale este insuficientă, iar practica autorităţilor este neunitară”, a declarat Maria-Nicoleta Andreescu.
Maria Georgescu din partea Asociaţiei Române Anti-SIDA a precizat că persoanele vulnerabile au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice alt cetăţean al ţării.
"Ei au dreptul la identitate, sănătate, viaţă privată, servicii sociale şi căsătorie”, a mai spus Maria Georgescu.
Ea a mai adăugat că serviciile medicale şi sociale nu sunt pregătite să răspundă eficient nevoilor persoanelor vulnerabile.
În realitate funcţionează doar serviciile de urgenţă, care sunt supraaglomerate, a mai spus reprezentantul Asociaţiei Române Anti-SIDA.