Bolile sistemului de sănătate
Cinci milioane de persoane care contribuie la fondul de sănătate, "ţin” în spatele lor încă 10 milioane de persoane care nu plătesc.
Articol de Olga Sandu, 03 Iunie 2010, 16:24
Motivele situaţiei atât de grave din sistemul sanitar, care se ştie că nu a funcţionat niciodată în ultimii ani în condiţii optime din punct de vedere financiar sunt reprezentate de fondurile insuficiente, colectate greu, gestionate prost.
Întrebat cum s-a ajuns la acest punct critic, Adrian Bârea, vicepreşedintele Sanitas, a răspuns că sunt mai puţini contribuitori, iar contribuţia persoanelor fizice şi juridice faţă de anul 1999 când a început acest sistem, a scăzut în mod constant.
Adrian Bârea a mai declarat că 5 milioane de persoane care contribuie la acest fond, "ţin” în spatele lor încă 10 milioane de persoane care nu plătesc. Astfel un calcul simplu relevă că 15 milioane de oameni folosesc sistemul sanitar la care contribuie doar 5 milioane.
"Faptul că banii se termină la jumătatea anului este cauzat şi de acea procedură de anul trecut, când datoriile pe ultimul trimestru al anului 2009 au fost rostogolite pentru anul 2010. Ar trebui ca statul să contribuie la Fondul Asigurărilor de Sănătate cu acele sume care corespund scutirilor de plată pentru persoanele respective” a precizat Adrian Bârea.
Lista datornicilor la plata asigurărilor de sănătate se întinde pe 6.054 de pagini pe site-ul ANAF.
Împotriva unora s-a luat măsura executării silite, în timp ce marii restanţieri, între ei firme care produc şi comercializează băutură, au datorii de peste 20 de milioane de lei noi ca şi CFR Marfă sau Romsilva, sau Compania Naţională a Huilei care bat recordul cu sume de aproape 300 de muilioane de lei fiecare.
"În opinia mea, banii, într-adevăr sunt o problemă în sănătate, dar nu sunt problema numărul 1. eu aş spune că problema numărul 1 în momentul acesta în sănătate este una de organizare.” a declarat Adina Geană, directorul direcţiei de management al Casei naţionale de asigurări de sănătate.
Adina Geană este de părere că banii care sunt acum în sistemul de sănătate nu ajung pentru nimic, şi că ar trebui cumpărate medicamente ieftine.
"A crescut consumul de medicamente. Valoarea, banii, pe care Casa ar trebui să înceapă să-i plătească din iulie, de la o lună la alta, cu un procent care se situează pe undeva în jur de 10%. Dacă am un număr comparabil de pacienţi, de ce ne-a crescut consumul? S-au îmbolnăvit mai rău? Codurile de boală spun că nu" a mai declarat Adina Geană.