Bogdan Antonescu: Schimbările climatice amplifică fenomene meteo
Schimbările climatice sunt tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Radioului.
![Bogdan Antonescu: Schimbările climatice amplifică fenomene meteo](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F13%2F206066%2Fc177-d08b0d7d-1739439892640099ec.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radiojurnal, 13 Februarie 2025, 11:34
Schimbările climatice sunt tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Radioului.
Organizaţia Naţiunilor Unite a ales această temă pentru a sprijini radiourile din toată lumea în demersurile de informare în ceea ce priveşte problemele de climă.
ONU reaminteşte faptul că anul 2024 a fost declarat cel mai cald an înregistrat vreodată, iar efectele schimbărilor climatice s-au regăsit în foarte multe domenii.
Modificările climatice nu aduc noi fenomene meteorologice, ci le schimbă sau amplifică pe cele existente deja, a declarat, la Radio România Actualităţi, profesorul universitar doctor Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei de la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti.
Bogdan Antonescu: Schimbările climatice nu ne aduc noi fenomene, ci modifică caracteristicile fenomenului cu care eram, să spunem aşa, obişnuiţi. în anumite regiuni, dar, în particular, valurile de căldură s-au schimbat destul de mult, adică vedem vară de vară că sunt mai frecvente, au o durată foarte mare, cum am avut de exemplu anul trecut, în iunie, şi sunt mult mai intense, adică temperatura este din ce în ce mai mare. Și al doilea fenomen care este din ce în ce mai important sunt fenomenele legate de precipitaţii, cum am avut, de exemplu, anul trecut în sud-estul României, în zona Galaţiului, precipitaţii foarte intense care cad într-un timp foarte scurt şi care, din nou, sunt influenţate, şi ştim clar asta, de fenomenele legate de schimbările climatice. O atmosferă mai caldă reţine mai mulţi vapori de apă.
Profesorul Bogdan Antonescu a precizat că unele schimbări sunt ireversibile, însă oamenii au devenit din ce în ce mai buni în a realiza prognoze meteorologice şi a monitoriza aceste fenomene.
De asemenea, s-a îmbunătăţit şi modalitatea prin care aceste informaţii ajung la public, iar radioul este unul din factorii care contribuie la această distribuire a prognozelor.