Boboteaza la Galaţi
FOTO: Conform tradiţiei, în faţa altarului la care s-a oficiat slujba s-au aflat şi două cruci din gheaţă, fiecare de câte 1,2 metri înălţime.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 06 Ianuarie 2015, 15:23
Circa 1.500 de credincioşi au asistat, astăzi, pe Faleza Superioară a Dunării, la slujba de sfinţirea apelor, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian.
Acesta a sfinţit cei 2.600 litri de apă, aflată în 13 butoaie din lemn, aşezate, în semicerc, pe Faleza Superioară, butoaiele fiind decorate, conform tradiţiei, cu cetină şi tricolorul naţional.
Tot conform tradiţiei, în faţa altarului la care s-a oficiat slujba s-au aflat şi două cruci din gheaţă, fiecare de câte 1,2 metri înălţime.
Existenţa crucilor din gheaţă la slujba de sfinţirea apelor provine din vechime, pe când gerul Bobotezei îngheţa apele Dunării iar pescarii tăiau crucile chiar din gheaţa din fluviu.
După slujba de sfiţire a apelor, credincioşii au putut lua agheazma de la cele 13 butoaie, iar pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, pe faleză au fost mobilizaţi 80 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali.
Tot după slujbă, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a aruncat în Dunăre o cruce din lemn, pentru recuperarea căreia s-au aruncat în apă 11 temerari, atâţia câţi au primit permisiunea medicilor de a participa la această cursă la care, iniţial, s-au înscris 15 persoane.
Pentru evitarea oricăror incidente, cei care participă la scoaterea crucii din apele îngheţate ale Dunării trebuie mai întâi să treacă un examen medical care cuprinde inclusiv o electrocardiogramă.
Cel care a scos din Dunăre crucea de Bobotează este un tânăr de 25 de ani, Lucian Butica, muncitor în construcţii.
Tânărul a spus că este pentru prima oară când a participat la această cursă şi că a decis să înoate pentru a scoate din Dunăre crucea de Bobotează pentru a-i aduce sănătate şi noroc surorii sale, care este bolnavă.