Boala limbii albastre continuă să se răspândească
Au fost confirmate cazuri în încă patru sate din judeţul Prahova. Directorul general al ANSVSA, Cristian Duicu, spune că oamenii nu trebuie să își sacrifice animalele.
Articol de Radiojurnal, 30 August 2014, 08:19
Boala limbii albastre continuă să se răspândescă în rândul bovinelor, ieri fiind confirmate cazuri în încă patru sate din judeţul Prahova.
Deocamdată au murit puţine animale, a declarat pentru RRA directorul general al Autorităţii Sanitar Veterinare, Cristian Duicu.
El le transmite oamenilor că nu trebuie să-şi sacrifice vacile şi oile care dau semne de boală, dar trebuie să cheme de urgenţă veterinarul.
"Animalele bolnave nu trebuie sacrificate. Ele se ţin sub urmărire a medicului veterinar şi trec prin boală, vindecându-se de la sine.
"Lumea trebuie să stea liniştită până la momentul la care discutăm mortalităţile sunt într-un număr extrem, extrem de mici, evoluţia bolii nu este gravă, trebuie să cheme medicul veterinar de câte ori constată că animalul prezintă semne de boală", a precizat Cristian Duicu.
Directorul Autorităţii Sanitar Vaterinare a mai precizat că până acum au fost confirmate focare în judeţele Vrancea, Prahova şi Buzău.
Cele mai multe cazuri sunt în satele din Buzău, unde au şi murit primele animale.
La cinci zile de la debutul bolii limbii albastre, în judeţul Buzău, medicii sanitar-veterinari fac apel la populaţie să nu intre în panică, în cazul în care propriile animale se îmbolnăvesc.
Animalele bolnave refuză hrana şi salivează excesiv.
Microbul se răspândeşte rapid, fiind transmis prin înţepătura unei insecte. Boala limbii albastre nu se transmite la om, dau asigurări autorităţile.