BNR menţine ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an
Actualul scenariu al BNR evidenţiază o traiectorie mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflaţiei pe parcursul următorilor doi ani.
Articol de Radiojurnal, 06 August 2021, 23:09
Banca Naţională a României a decis astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an. Actualul scenariu al BNR evidenţiază o traiectorie mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflaţiei pe parcursul următorilor doi ani. În luna iunie, de exemplu, rata inflaţiei a continuat să crească deasupra limitei superioare a estimărilor pe fondul scumpirii combustibililor şi al majorării preţurilor la legume şi fructe.
Redactorul RRA, Iulian Olescu, a precizat că rămân neschimbate și nivelurile actuale ale sumelor pe care băncile comerciale sunt obligate să le păstreze în conturile BNR.
Iulian Olescu:Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în şedinţa de astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, dar şi a ratelor de dobândă pentru facilitatea de depozit şi cea de creditare la care pot apela la nevoie băncile comerciale. A decis, de asemenea, păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, adică acele sume pe care băncile comerciale sunt obligate să le păstreze în conturile BNR.
În comunicatul băncii centrale, se precizează, printre altele, că actualul scenariu luat în calcul evidenţiază o traiectorie mai înaltă a rateo anuale prognozate a inflaţiei pe parcursul următorilor doi ani, în condiţiile în care aceasta a fost din nou revizuită considerabil în sens ascendent pe termen scurt şi într-o mai mică măsură pe termen mediu, în special pe seama scumpirii gazelor naturale, energiei electrice şi combustibililor.
Decizia de astăzi vine într-un moment delicat pentru economia globală, când există dileme în ceea ce priveşte politica monetară în toată lumea pentru că întreaga economie mondială se confruntă cu o creştere a preţurilor, iar în România se adaugă şi alte probleme, a spus analistul economic Constantin Rudniţchi, care a adaugat că banca centrală a trebuit să aleagă între mai mulţi factori, unii pozitivi, alţii nu.