BNR menţine la 3% ţinta de inflaţie pe 2014
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că efectele modificărilor fiscale anunţate de guvern nu se vor resimţi imediat la începutul lui 2014, ci pe parcursul anului.
Articol de Iulian Olescu, 07 Noiembrie 2013, 14:34
Modificările fiscale anunţate de Guvern fac parte din riscurile asumate în estimările inflaţiei, spune Guvernatorul Băncii Centrale, care menţine ţinta stabilită anterior pentru sfârşitul anului viitor, de 3%.
"Calculele nu se refac peste noapte", explică Mugur Isărescu.
El crede că efectele nu se vor resimţi imediat după începutul anului viitor, când se aşteaptă valori foarte bune, scăzute, ale inflaţiei, ci pe parcursul lui 2014.
"Pentru că ştiu că există această preocupare, aş spune acum, dar fără calcule şi fără să mă abat de la această proiecţie, că probabil ieşirea aceasta de la începutul anului următor din marja noastră se va micşora, deci scăderea chiar sub 1% a ratei anuale a inflaţiei datorită majorărilor de taxe care s-au anunţat.
"Dar noi nu putem să o introducem încă în calcul", spune Mugur Isărescu.
Zilele trecute, guvernatorul BNR spunea că efectele creşterilor de taxe anunţate pentru la anul nu vor avea un impact foarte mare asupra inflaţiei, 0,2 % estima el.
Poziţia lui Mugur Isărescu a fost de această dată mai nuanţată, el vorbind de doar 0,2 % impact în inflaţie numai din creşterea accizelor la combustibili.
El a adăugat că în acest moment la BNR nu se cunoaşte modalitatea exactă de calcul a accizelor, în funcţie de inflaţia pe care a anunţat-o executivul şi că, în funcţie de aceasta, impactul pe preţuri ar putea urca la 0,5 %-0,6 %.
"Niveluri minime ale inflaţiei" la începutul lui 2014
Pentru 2014, Banca Centrală se aşteaptă la niveluri minime ale inflaţiei pentru începutul de an, însă, ulterior, odată ce efectele favorabile ale producţiei agricole bune din 2013, ale preţurilor reduse la alimente şi ale scăderii TVA la panificaţie se vor estompa, preţurile de consum vor creşte ajungând ca, spre final de an, inflaţia să se situeze în jurul valorii de 3%.
Pentru acest an, BNR anticipează o inflaţie de numai 1,8 procente datorată, pe lângă anul agricol bun şi reducerii TVA, unei aprecieri nominale a leului faţă de dolar, unei cereri interne încă reduse şi a unei creşteri a încrederii populaţiei şi companiilor în procesul de reducere a inflaţiei.
Referitor la temerile privind inevitabilele scumpiri de la 1 ianuarie în contextul recentelor modificări fiscale, Mugur Isărescu a precizat că, aşa cum nu s-a exagerat legat de evoluţia negativă a inflaţiei din perioada crizei politice din urmă cu ceva vreme, nici nivelul foarte redus din prezent nu trebuie tratat ca ceva ce se menţine pe termen foarte lung, însă Banca Naţională anticipează că inflaţia se va păstra undeva sub 3,5 procente, cel puţin până în 2015, conform calculelor actuale.
Noile taxe sau majorări de taxe anunţate de guvern vor avea un efcet în preţuri, însă el va fi limitat, spune guvernatorul care adaugă că titluri de genul: vine tăvălugul creşterilor de preţuri - nu au acoperire în realitate, după cum a demonstrat-o realitatea ultimilor 10 ani.
El concluzionează că producătorii vor trebui să preia pe costuri din aceste efecte negative, fără a le reflecta în întregime în preţul la consumator, dacă vor să poată supravieţui pe piaţă.