BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii în valută, de la 12 la 10%
Banca Naţională a României a decis menţinerea în continuare la 1,75% pe an a ratei dobânzii de politică monetară
Articol de Iulian Olescu, 01 Octombrie 2016, 01:49
Decizia Consiliului de Administraţie al BNR de a menţine la acelaşi nivel rata dobânzii de politică monetară s-a bazat pe faptul că rata anuală a inflaţiei se menţine negativă, creşterea economică a fost peste aşteptări, dar bazată, în mare măsură, pe dinamica unui consum acoperit preponderent prin importuri, iar creditarea şi-a continuat ascensiunea pe segmentul în lei. Astfel, dobânda-cheie va rămâne la minimul istoric de 1,75% pe an, fiind neschimbată din mai 2015.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menţionat faptul că, pe ansamblul trimestrului al II-lea, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menţinut la nivelul din trimestrul anterior, în condiţiile în care accentuarea ritmului de creştere a câştigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivităţii muncii.
Întrebat dacă, în condiţiile creşterii economice neaşteptat de mari din trimestrul II, Banca Naţională se gândeşte la o înăsprire a politicii monetare, Mugur Isărescu a precizat.
Mugur Isărescu: "Nu vedem, încă, acest moment. Probabil că se apropie, dar, deocamdată, datele pe care le avem noi indică numai intrarea, cu, să-i spunem, marja de eroare pe care trebuie să o accepte toată lumea, în acest domeniu, intrarea în situaţia în care România are un gap de PIB pozitiv. Deci, s-a evaporat, ca să spunem aşa, deficitul de cerere. Deocamdată, excesul de cerere trebuie evaluat cu mare atenţie".
Conform BNR, evaluările recente reconfirmă perspectiva rămânerii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ până la sfârşitul anului. Aceasta este aşteptată să crească, apoi, gradual, şi să revină în intervalul de intervalul de variaţie ţintit de Banca Centrală, în a doua jumătate a lui 2017, pe fondul epuizării efectelor atât ale reducerilor cotei standard de TVA, cât şi le unor şocuri dezinflaţioniste globale, precum şi al manifestării presiunilor inflaţioniste ale cererii agregate şi ale costurilor salariale unitare.
Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis, ieri, şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii în valută, de la 12 la 10 procente, începând din 24 octombrie, după ce a constatat că ponderea creditului în lei, în total, a urcat la aproape 56%, iar volumul împrumuturilor în monedă străină a consemnat o scădere anualizată de aproape 13 procente.
La lei, rata a fost menţinută la 8%.
Rezervele minime obligtorii sunt acele sume, din disponibilul pentru creditare, pe care băncile comerciale trebuie, conform reglementărilor, să le păstreze în conturile BNR.