Blocarea aderării la Schengen "duce la o Uniune fragilă"
La Bucureşti, liderii Partidului Popular European au comentat, în cadrul a celei de-a zecea ediţii a Universităţii de Vară, absenţa deciziei JAI privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.
Articol de Bogdan Isopescu, 23 Septembrie 2011, 07:54
Subiectul Schengen nu făcea parte din tematica zilei, însă a fost cu greu ocolit.
Nu s-a vorbit direct de decizie, însă aluziile au fost evidente.
Spre exemplu, Joseph Daul, liderul popularilor din Parlamentul European, spunea că în momentul de faţă soluţia europeană la criza economică este mai multă Europă, şi nu populism sau lipsă de încredere, iar cuvântul populism a fost folosit în această perioadă strâns legat de decizia unor state membre de a bloca intrarea României în Schengen.
Apoi, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, folosea şi el acelaşi cuvânt.
În opinia sa, criza economică a provocat o frică şi o lipsă de încredere între partenerii europeni.
Această frică a dus la populism uneori. În condiţiile în care construcţia europeană are nevoie de unitate monetară şi politică, populismul, spune el, poate slăbi însuşi proiectul european.
Wilfried Martens spune că "acest blocaj ce se opune unui mai mare grad de unitate va continua să facă din Uniunea Europeană o construcţie fragilă. Putem să înaintăm doar prin paşi rapizi. O astfel de strategie ne va ajuta să rezolvăm problemele imediate şi va arăta seriozitatea oamenilor politici europeni pe termen lung".
Chiar şi preşedintele Traian Băsescu aduce în atenţie subiectul Schengen atunci când vorbeşte de provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană.
Înainte de a-şi declara susţinerea pentru o politică bugetară şi fiscală unică, Traian Băsescu enumera câteva provocări cărora uniunea trebuie să le facă faţă.
Traian Băsescu a precizat că "avem o criză a migraţiei, aş putea spune, care, deşi uneori exagerată, este o situaţie care impune noi abordări în ceea ce priveşte spaţiul Schengen, deci o reformă a spatiului Schengen se impune".
Problema aderării României la spaţiul Schengen este greu de destionat chiar în interiorul Partidului Popular European şi asta pentru că partidul de guvernământ din România, PDL, este membru al acestui grup politic, iar cei care s-au opus integrării României în Schengen sunt în parte tot populari, colegi în PPE, în Parlamentul European sau omologi populari în state membre.