Bilanţul primei zile a summitului Iniţiativei celor 3 Mări
Fondul Iniţiativei celor 3 Mări va finanţa proiecte comune.
Articol de Carmen Gavrilă, 18 Septembrie 2018, 07:45
Prima zi a Summitului Iniţiativei celor 3 Mări s-a încheiat cu semnarea Declaraţiei de creare a reţelei Camerelor de Comerţ din cele 12 state membre ale formatului, precum şi a Scrisorii de Intenţie privind crearea Fondului Iniţiativei celor 3 Mări, din care ar urma să fie finanţate proiecte comune.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că un obiectiv important este acordarea sprijinului politic la cel mai înalt nivel listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în energie, transport şi domeniul digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuţiei statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României.
Klaus Iohannis: Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimultării creşterii economice şi a schimburilor comerciale între state. Principiul diversificării, nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuţie, dar şi a economiei şi societăţii digitale se impune ca o necesitate.
Şi preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, a insistat pe îmbunătăţirea infrastructurii, inclusiv în conexiune cu ţările din Balcanii de Vest şi din Parteneriatul Estic.
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a insistat pe interconectare şi pe diversificarea surselor de energie, dar şi pe Parteneriatul Transatlantic.
Decalajele economice din interiorul Uniunii au fost menţionate de preşedintele austriac, Alexander Van der Bellen.
El a explicat că nu poate exista dezvoltare fără coridoare de transport, inclusiv de energie.
În numele executivului european, comisarul Corina Creţu a calificat Iniţiativa celor 3 Mări ca o cale pentru atenuarea diferenţelor economice dintre Est şi Vest, de exemplu, şi a insistat pe nevoia de infrastructură de transport.
Corina Creţu: Încurajăm realizarea unor proiecte transnaţionale, iar fondurile structurale şi de investiţii cred că pot contribui la realizarea acestora.
Toţi participanţii la summit au pus accentul pe importanţa legăturii transatlantice. De altfel, preşedintele american, Donald Trump, a trimis la Bucureşti o scrisoare în care a transmis că o nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune.
Preşedintele american a precizat şi că SUA doresc continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale în cooperare cu cele 12 state membre ale Iniţiativei celor 3 Mări.