Bilanţul de la mina Lupeni: 2 răniţi şi un mort
Echipele de salvare l-au scos şi pe cel de-al treilea miner prins de prăbuşirea unei galerii de la mina Lupeni, din păcate bărbatul nu mai era în viaţă
Articol de Ilie Pintea, 05 Octombrie 2017, 14:30
UP-DATE 4.30: Al treilea miner, aflat în galeria care s-a prăbuşit ieri, la mina Lupeni, este fără puuls, a declarat, cu puţin timp în urmă ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la faţa locului. Ministrul a spus că aşteaptă medicii legali pentru a stabili cauza decesului.
UP-DATE 2.35: A fost scos la suprafaţă şi cel de-al doilea miner, prins de ieri, în subteran după ce tavanul unei galerii de la mina Lupeni s-a prăbuşit. Bărbatul nu a acuzat probleme medicale deosebite, potrivit corespondentului nostru, Iie Pintea. Echipele de salvare sunt în apropierea celui de-al treilea miner aflat în adânc de ieri, de la ora 14.00 când s-a produs accidentul, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la faţa locului.
UP-DATE 1.35: Cu puţin timp în urmă, echipele de salvare l-au adus după 11 ore la suprafaţă pe primul dintre cei 3 mineri prinşi în subteran de surparea unei galerii la mina Lupeni. Salvatorii au ajuns la cel de-al doilea miner, care este în viaţă şi îl caută pe al treilea. Mai multe informaţii aflaţi din ştirile orei 2.
UP-DATE 23.13: Corespondent RRA, Ilie Pintea - "Din clipă în clipă aşteptăm ca salvatorii să ne dea vestea că minerul la care au reuşit să ajungă este adus la suprafaţă. Operaţiunile sunt extrem de delicate, pentru că cei care îl aduc din subteran nu vor să îi provoace şi mai multe răni. E vorba de o evaluare medicală preliminară care va avea loc chiar la faţa locului, în subteran. Pe urmă, minerul rănit, odată ajuns la suprafaţă, va fi preluat de unul dintre echipajele medicale aflate aici la Lupeni, unde se găsesc de asemenea autopseciale, SMURD pentru descarcerare rapidă şi este aşteptat să sosească şi un elicoper dotat cu instalaţie de termoviziune pentru a putea să-l transporte, dacă este nevoie, la clinicile de specialitate. Există veşti bune şi cu privire la ceilalţi doi mineri, pentru că echipa de salvatori care a ieşit, predând schimbul colegilor care urmează să continue operaţiunea, spunea că în continuare se aud zgomote din abatajul surpat, ceea ce e evident un semn bun, pentru că înseamnă că minerii sunt în viaţă. Cel rănit este conştient, cooperant şi le-a spus salvatorilor că cei doi colegi erau foarte aproape de el atunci când s-a produs surparea, cu mai bine de opt ore în urmă. Vă reamintesc, este un incident care a afectat mai bine de 16 metri din galeria în care s-a produs această surpare. Esenţial a fost faptul că această galerie este bine ventilată, astfel încât atât minerii aflaţi în surpare cât şi salvatorii au putut să respire pe toată perioada în care s-au aflat în subteran. Operaţiunile continuă, aşadar, şi aşteptăm veşti şi cu privire la ceilalţi doi mineri, odată ce acesta, primul salvat, va fi adus la suprafaţă".
UPDATE 21:21 La mina Lupeni din Valea Jiului continuă operaţiunea de salvare a celor trei mineri prinşi în subteran de mai bine de şase ore. Aflat la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu, speră ca în cel mai scurt timp echipele de salvatori să ajungă la colegii lor.
În subteran au fost auzite mai multe voci, dar salvatorii nu pot preciza dacă toţi cei trei mineri sunt în viaţă. Corespondentul RRA în Valea Jiului, Ilie Pintea relatează că din ceea ce ne spunea cu foarte puţin timp în urmă domnul ministru, este vorba despre o operaţiune extrem de complexă pentru aducerea la suprafaţă a celor trei mineri prinşi în surpare.
Galeria a fost afectată pe o lungime de 16 metri, dar se acţionează din ambele capete ale aceste surpări, cu echipe de salvatori care vor fi înlocuiţi mai repede astfel încât să poată munci mai bine. Este vorba de schimbul de şase ore, nu de opt ore.
Avantajul cel mai mare pentru cei care sunt acolo prinşi în subteran este faptul că, galeria respectivă beneficiază de aeraj astfel încât nu vor rămâne fără aer până când va fi gata operaţiunea de aducere a lor la suprafaţă. De asemenea, în curtea minei Lupeni este un dispozitiv complex, format din autospeciale pentru descarcerarea victimelor multiple şi mai multe ambulanţe, precum şi un elicopter care este gata de intervenţie dacă va fi nevoie.
Salvatorii au speranţe mari în ceea ce priveşte starea în care îi vor găsi pe cei trei. Cel puţin unul dintre ei iată este foarte aproape de a fi adus la suprafaţă, aşa cum ne spunea şi domnul ministru ceva mai devreme. Se anunţă o noapte lungă, totuşi, la Lupeni, unde operaţiunile de salvare vor continua şi în orele care urmează.
UPDATE 19.32 Reporterul RRA Ilie Pintea: Cu puţin timp în urmă, am aflat că echipele de salvatori au reuşit să ia legătura cu unul dintre cei trei mineri prinşi în surpare, sunt foarte aproape de el şi în următoarele ore va fi adus la suprafaţă. Echipele de salvare reuşesc să comunice cu cei de la suprafaţă datorită unui telefon de mină, care a fost instalat aproape de locul accidentului, astfel încât putem avea informaţii într-un timp mai rapid chiar de la faţa locului.
Operaţiunile continuă cu dificultate, totuşi, pentru că e vorba de o distanţă mare a galeriei pe care s-a surpat zăcământul, dar şi de faptul că în continuare este instabilă roca în acea zonă şi echipele de salvare trebuie să înainteze cu prudenţă pentru a nu pune în pericol şi viaţa celor opt salvatori profesionişti, care sunt ajutaţi şi de alţi mineri, care ar fi trebuit să fie la lucru în sectorul respectiv.
Pe de altă parte, Procuratura Hunedoara a deschis un dosar penal având ca obiect acest accident şi Inspectoratul Teritorial de Muncă a început o anchetă, iar minerii continuă să se plângă - cei cu care am stat de vorbă aici, la mina Lupeni - de faptul că trebuie să lucreze în condiţii precare, de faptul că lipsesc foarte multe dintre materialele de strictă necesitate şi că astfel securitatea locurilor de muncă este pusă în pericol de cele mai multe ori.
Toate aceste probleme vor fi, cu siguranţă, aduse şi la cunoştinţa ministrului energiei, Toma Petcu, aflat aici de circa o oră. El urmează să susţină în următoarea oră o scurtă conferinţă de presă, în care ne va spune mai multe despre situaţia de aici şi despre evoluţia operaţiunilor de salvare, care se preconizează că vor dura, totuşi, pe parcursul nopţii.
UPDATE 18.35 - Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Hunedoara, Oana Stoicuţa a declarat că "operaţiunea de salvare avansează greu, dar că avem speranţa că vom putea să-i recuperăm pe cei trei colegi ai noştri". Ea a confirmat că se aud voci, ceea ce înseamnă că distanţa până la ei nu e atât de mare.
Operaţiunea de recuperare a celor trei mineri va fi de durată, apreciază şi doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne. El a precizat pentru Radio România Actualităţi: Este un dispozitiv medical format de la SMURD şi de la Ambulanţă, este un elicopter de la SMURD Arad, care a ajuns de ceva timp, şi este acolo şi este pe drum un elicopter mare, cu o echipă medicală de la SMURD Bucureşti.
La acest moment, sunt 8 salvatori mineri, care lucreaza sprijiniţi de alţi mineri care au fost acolo şi care nu au fost surprinşi de surparea respectivă, încă 7 mineri care-i ajută. Operaţiunea este de durată, ca să ajungă la cei care sunt blocaţi, iar orice sprijin de care este nevoie va fi asigurat.
Noi am trimis acolo şi echipamente care ar putea fi de folos dacă au nevoie de ele salvatorii minieri - o să fie echipamentele astea acolo - şi, bineînţeles, va rămâne un dispozitiv complex la faţa locului până ce se finalizează intervenţia."
Şedinţa de guvern a început cu întârziere, iar prim-ministrul Mihai Tudose l-a trimis în Valea Jiului pe ministrul Energiei, Toma Petcu. La începutul reuniunii Executivului, premierul a declarat:
"Am stat împreună cu colegii din Guvern, să fim siguri că se iau toate măsurile care se impun şi care sunt omeneşte posibile. Avem şi veşti bune şi despre cei trei români care au fost daţi dispăruţi.
Înţeleg că prin eforturile salvatorilor minieri şi asistaţi de colegii de la ISU, s-a pompat aer şi se aud semne de viaţă. Suntem alături de familii şi depunem toate eforturile posibile să îi recuperăm în viaţă."
Corespondentul nostru Ilie Pintea transmite de la gura Minei Lupeni, unde familiile şi colegii aşteaptă cu înfrigurare recuperarea celor trei mineri, că ministrul energiei, Toma Petcu, a aterizat lângă Mina Lupeni şi urmează să sosească aici din clipă în clipă, iar operaţiunile de salvare care continuă la această oră se desfăşoară cu dificultate din cauza faptului că zăcământul este instabil în zona abatajului afectat, dar avem confirmarea oficială că cei trei mineri sunt în viaţă, şi acesta este lucrul aşteptat de toţi cei care sunt aici, la gura Minei Lupeni.
În subteran se află o echipă de salvare complexă, însă acţiunea salvatorilor este îngreunată de tectonica straturilor de cărbune din zonă, dar şi de faptul că în abataj se pot acumula gaze periculoase.
La Mina Lupeni se află un elicopter SMURD, o autospecială pentru descarcerarea victimelor multiple şi mai multe ambulanţe, dar şi colegi ai celor trei mineri şi familiile acestora. Minerii cu care am stat de vorbă se plâng de condiţiile precare în care trebuie să lucreze în subteran şi spun că multe materiale de strictă necesitate le lipsesc.
De altfel, mina Lupeni ar fi trebuit să se închidă la 30 septembrie a.c, dar îşi va continua activitatea până la sfârşitul anului viitor.
UPDATE ora 17.16 - Câţiva colegi ai celor trei mineri prinşi în surparea din subteran, dar şi membrii familiilor acestora, au venit la poarta Minei Lupeni. Potrivit unor informaţii neoficiale, salvatorii ar fi auzit voci în spatele surpării, ceea ce înseamnă că minerii ar fi în viaţă, dar aşteptăm confirmarea acestei situaţii.
La Mina Lupeni a sosit, cu puţin timp în urmă, o autospecială pentru descarcerarea victimelor multiple, dar şi un elicopter SMURD şi mai multe ambulanţe. În funcţie de informaţiile de la faţa locului, conducerea Complexului Energetic Hunedoara va decide modalitatea de continuare a operaţiunilor de salvare din subteran.
UPDATE 16:22 - Corespondentul RRA Ilie Pintea relatează de la mina Lupeni că toată lumea aşteaptă revenirea la suprafaţă a echipelor de salvatori aflate aflate în prezent în subteran şi toată lumea speră că cei trei mineri daţi dispăruţi sunt în viaţă şi vor putea fi aduşi în siguranţă la suprafaţă.
Echipa de salvatori va avea o misiune deloc uşoară, având în vedere că zăcământul este în continuare instabil în zon şi pot exista concentraţii periculoase de metan din cauza acestei surpări. La faţa locului a sosit cu puţin timp în urmă şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara care, în funcţie de informaţiile aduse de către echipele de salvatori, va decide cursul operaţiunilor de salvare.
Mina Lupeni este una dintre exploatările miniere care ar fi trebuit să-şi înceteze, şi îşi va înceta activitatea la sfârşitul acestui an. Inspectoratul Teritorial de Muncă a decis începerea unei anchete în cauză pentru a determina cauzele şi împrejurările producerii acestei surpări, despre amploarea căreia vom avea informaţii îndată ce echipele de salvatori revin din subteran.
Foto: Ilie Pintea
UPDATE ora 15.30 - : Echipele de salvatori de la Exploatarea Minieră Lupeni, dar şi de la Staţia centrală de salvare minieră din Petroşani au intrat cu puţin timp in urmă în subteran pentru o primă evaluare a situaţiei.
În abatajul afectat de surpare se află trei mineri, despre starea cărora încă nu există informaţii la această oră.
Surparea s-a produs în panoul 7 al unui abataj cu banc subminat, dar nu se cunosc nici cauzele evenimentului, şi nici amploarea acestuia.
După evaluarea pe care o va face echipa de salvatori, aflată acum în subteran, se va decide modul de acţiune pentru recuperarea celor trei mineri, având în vedere că zăcământul este instabil în zonă şi pot exista concentraţii periculoase de metan.
La Lupeni a sosit şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara, care va dispune, în urma informaţiilor de la faţa locului, cursul operaţiunilor de salvare.
Acestea sunt informaţiile momentului. Voi reveni pe măsură ce apar altele noi.
UPDATE: Premierul MIhai Tudose l-a trimis în Valea Jiului pe ministrul Energiei, Toma Petcu.
Știrea inițială:
O surpare s-a produs, în urmă cu puţin timp, la o mină din Valea Jiului.
Detalii avem acum, în direct, de la corespondentul RRA Ilie Pintea.
Reporter: Bună găsit! Trei mineri de la exploatarea minieră Lupeni sunt daţi dispăruţi, după o surpare care a avut loc cu puţin timp în urmă, în subteran.
Deocamdată, nu există informaţii despre starea celor trei mineri care au rămas prinşi în abatajul afectat de surparea stratului de zăcământ.
Potrivit procedurilor existente în asemenea situaţii, a fost alertată echipa salvatorilor minieri care se pregătea să intre la locul evenimentului, pentru a-i găsi pe cei trei, dar şi pentru o primă evaluare a situaţiei.
Mina Lupeni face parte din Complexul Energetic Huneodara şi este una dintre exploatările care ar trebui să se închidă în cursul anului viitor.