"Bani insuficienţi" pentru medicamente contra cancerului
Ministrul sănătăţii a afirmat la Radio România că farmaciile spitalelor care nu s-au aprovizionat suficient cu medicamente pentru cancer vor fi sancţionate. Managerii spitalelor se plâng însă de fondurile insuficiente.
Articol de Diana Surdu, 04 Aprilie 2011, 19:39
Farmaciile spitalelor care nu s-au aprovizionat până acum cu necesarul de medicamente injectabile pentru bolnavii de cancer ar putea să fie sancţionate, a precizat luni la Radio România Actualităţi în cadrul Dezbaterii de prânz, ministrul sănătăţii Cseke Attila.
"Cei care nu au făcut aprovizionare, deşi au ştiut de 4 luni de zile acest lucru, vor avea de suferit", a declarat Cseke Attila.
O parte dintre medicamentele pentru bolnavii de cancer nu se mai eliberează de la 1 aprilie decât în farmaciile din spitale.
Decizia a fost luată la sfârşitul anului trecut, iar perioada de trei luni pentru punerea ei în aplicare a expirat.
Tot de la 1 aprilie, nicio farmacie din oraş nu mai eliberează medicamentele care se administrează pe cale injectabilă bolnavilor de cancer.
Managerul spitalului Fundeni, Carmen Orban, spune că unitatea sanitară pe care o conduce va primi aceste medicamente în câteva zile, dar suma alocată acestui proiect este insuficientă.
"S-au demarat procedurile de licitaţie şi, pentru a scurta durata, s-a demarat procedura de licitaţie mare.
"Ne-a fost alocată pe programul de oncologie o sumă de 5,77 milioane de lei pentru opt luni de zile", a declarat Carmen Orban.
Spitalele acuză fondurile insuficiente
Carmen Orban a mai precizat că suma este insuficientă pentru că în evidenţa spitalului se află 2.220 de pacienţi.
"Pe undeva, a fost o demarare proastă, datorită unor modificări în derularea programului, şi atunci nimeni nu a înţeles ce are de făcut. Eu am demarat deja toate procedurile. În câteva zile, avem medicaţia în farmacia spitalului", a spus Carmen Orban.
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Bolnavi Cronici din România, Cezar Irimia, a declarat că lipsa fondurilor din sistemul sanitar este cauza acestor demersuri, iar pacienţii sunt neliniştiţi pentru că nu ştiu dacă vor mai avea acces la medicaţia necesară.
"Nu s-a făcut decât o întârziere a tratamentelor. De fapt, această mişcare se datorează lipsei de fonduri din sistem. Pacienţii sunt foarte stresaţi, tulburaţi, panicaţi că nu-şi vor mai găsi tratamentul.
"Ştiu ce au păţit în anii anteriori, când a fost acelaşi sistem, iar implementarea ordinului s-a făcut foarte rapid şi fără a se lua nişte măsuri de precauţie", a afirmat Cezar Irimia.
El a adăugat că tratamentul se va distribui în secţiile de oncologie de la nivelul judeţelor, cele care conduc programele de oncologie.