Băla de Bistriţa
Ciobanii din Bistriţa-Năsăud au mai făcut un pas pentru omologarea unei rase de oi autohtone, „Băla de Bistriţa”
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 20 Octombrie 2009, 18:13
"Băla de Bistriţa”. Aşa se numeşte o nouă rasă de oi pentru care ciobanii din zonă încearcă să obţină recunoaşterea naţională şi internaţională.
Motivele nu sunt deloc puţine: oiţa are, spre exemplu, de două ori mai multă lână decât rasa Ţurcană albă, iar calitatea acesteia este net superioară. La producţia de lapte şi carne, lucrurile stau la fel, ca să nu mai vorbim despre rezistenţa animalului la intemperii şi efort fizic.
Preşedintele Asociaţiei, Ioan Câmpean, spune că spre deosebire de „Ţurcana albă” care cântăreşte 40 de kilograme, „Băla de Bistriţa” atinge chiar 60-70 de kilograme.
O îmbunătăţire se simte şi la cantitatea de lână, care practic s-a dublat, dar şi la producţia de lapte, care poate ajunge până la 80- 90 de litri pe cap de oaie.
"E a douăsprezecea ediţie a expoziţiei. Şi de data aceasta, oamenii au adus animale bune, din ce în ce mai bune.
"Se vede de la an la an că sunt tot mai bune. Băla de Bistriţa e o subvarietate a rasei Ţurcană albă. Noi, încercând să omologăm această subvarietate, am constatat că nu era omologată nici Ţurcana.
"Băla de Bistriţa e cel mai bine văzută şi recunoscută în toată România. De această oaie ne ocupăm, în Bistriţa-Năsăud, de 25 de ani”, a declarat Ioan Câmpean, potrivit căruia în afară de creşterea cantităţii de carne, de lână şi lapte, ciobanii bistriţeni au reuşit şi uniformizarea rasei.
„Oile din subvarietatea Băla de Bistriţa au faţa curată, nu au pete în lână şi au coarne. Toate acestea le deosebesc de restul oilor.
"Acum aşteptăm cu nerăbdare să vină actele pentru omologarea subvarietăţii. E important să fie omologată fiindcă acum, dacă suntem în Europa, mergem la expoziţii cu faţa sus. E una când te duci cu o oaie care este certificată, există.
"E ca şi cum te-ai duce cu o maşină bună, dar nu ai acte pe ea, aşa că nu poate circula, ori omologarea îi dă ei dreptul să se legitimeze în orice expoziţie să ştim ce animal e, de unde provine şi care este istoricul lui.
"Aici sunt 33 de boxe din care 30 cu Băla de Bistriţa”, a spus Câmpean care a explicat că o însuşire determinantă a oilor din această subvarietate o reprezintă compoziţia chimică valoroasă a laptelui produs de acestea, dar mai ales durata îndelungată a lactaţiei.
Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Bistriţa-Năsăud care numără peste 250 de membri a anunţat că, din ultimele informaţii, omologarea pentru „Băla de Bistriţa” va veni în mai puţin de un an.
În prezent, în judeţ sunt peste 30.000 exemplare, iar anul viitor s-ar putea ca numărul lor să ajungă la 45.000.
O oaie din subvarietatea „Băla de Bistriţa” se poate vinde chiar şi cu 300 de euro.