Bacalaureatul, la final
Vineri s-a desfăşurat ultima probă scrisă a examenului de bacalaureat, proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. Primele rezultate vor fi afişate duminică până la ora 16:00, iar cele finale, pe 8 iulie.
Articol de Bogdan Mihai, 01 Iulie 2011, 18:33
Examenul de bacalaureat a luat sfârşit vineri cu proba la alegere a profilului.
Primele rezultate vor fi afişate duminică până la ora 16:00, iar cele finale, pe 8 iulie.
Potrivi reporterului Radio România Actualităţi, Andreea Prisăcariu, ultima probă a bacalaureatului, cea la alegere, a ridicat vineri numărul celor daţi afară din examen, după ce au fost prinşi copiind sau încercând să copieze, la peste 660, de aproape trei ori mai mult ca anul trecut.
Spre deosebire de anii anteriori, sancţiunea pentru aceşti elevi este mai dură: ei nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni.
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, anunţa, cu o lună înainte de bacalaureat, că măsurile de securitate vor fi sporite şi a cerut inspectorilor generali şcolari să instaleze camere de supraveghere în cât mai multe clase.
Promovabilitatea "ar putea fi mai mică"
Consilierul ministrului educaţiei, Tudorel Urianu, spune că, în acest an, instituţia s-a pregătit mai bine pentru bacalaureat şi speră ca, de la an la an, să se intre într-o normalitate în ceea ce priveşte examenul, iar candidaţii să înţeleagă că nu mai pot păcăli sistemul.
Preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston, recunoaşte că datorită presiunilor din presă, a atenţionărilor lansate de ministrul educaţiei, dar şi a sancţiunilor, examenul de anul acesta a fost unul mai corect, chiar dacă procentul de promovare s-ar putea să fie unul mai mic ca anul trecut.
"Sunt doar zvonuri apărute pe bloguri şi pe forumuri, dar se pare că, per final, procentul pe ţară va fi mai mic şi decât cel de anul trecut, care a fost de 67%.
"Să plece elevii din şcoală cu percepţia că se poate reuşi prin fraudă şi prin minciună asta este, până la urmă, o tragedie pentru popor, că după aia se duc şi fraudează şi accentuează corupţia de la locul de muncă", a declarat Ştefan Vlaston.
Preşedintele EDU CER susţine că dacă rezultatele se adeveresc a fi foarte proaste la bacalaureat, ar fi o lovitură teribilă dată "fabricilor de diplome din învăţământul superior".
"Vor trebui şi ei să înţeleagă că nu mai merge cu păcălitul elevilor, le iau taxele şi, până la urmă, ajung la sfârşit de facultate că nu ştiu să facă nimic", a mai spus Ştefan Vlaston.
Eliminări masive în localitatea Geoagiu
În 2011 a fost interzis accesul în sală cu telefoane mobile, iar probele au fost susţinute în săli supravegheate cu camere video.
În localitatea Geoagiu, din judeţul Hunedoara, la Grupul Agricol "Alexandru Borza" s-a comis o fraudă masivă cu participarea supraveghetorilor şi au fost eliminaţi din examen 111 de elevi din totalul de 159.
"Acolo s-a întâmplat o fraudă masivă, la Geoagiu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au găsit pe mese coli A4 xeroxate cu subiectele rezolvate. Preşedintele comisiei şi-a făcut datoria, în sensul că i-a instruit pe asistenţi, ştiau ce au de făcut, îşi cunoşteau îndatoririle.
"Or, în sala de examen, ei s-au comportat altfel decât nişte supraveghetori. Faptul că lucrările de matematică se aseamănă, faptul că lucrările de limba română se aseamănă între ele, metodologia ne permite să le anulăm", a declarat inspectorul şcolar general adjunct Ilie Pârvan.
Candidaţii care au fost eliminaţi din examen nu se mai pot înscrie la următoarele două sesiuni şi nu le sunt recunoscute notele primite la probele anterioare.
Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului se vor face între 11 şi 15 iulie.