Avocatul Poporului: România se confruntă cu o lipsă a serviciilor de îngrijire pentru persoanele vârstnice
Un raport al Avocatului Poporului arată că nevoile specifice persoanelor care aparţin grupurilor vulnerabile decurg în mare măsură din lipsa sau insuficienţa veniturilor, dar şi a situaţiei familiale şi a stării de sănătate.
Articol de Adriana Turea, 12 Martie 2024, 18:41
România se confruntă cu o lipsă a serviciilor de îngrijire pentru persoane vârstnice, cu dizabilităţi, fără adăpost, iar aceste servicii trebuie dezvoltate ţinându-se cont de caracteristicile fiecărui grup vulnerabil.
Un raport al Avocatului Poporului dat publicităţii astăzi arată că nevoile specifice persoanelor care aparţin grupurilor vulnerabile decurg în mare măsură din lipsa sau insuficienţa veniturilor, dar şi a situaţiei familiale şi a stării de sănătate şi nu pot fi acoperite de infrastructura existentă în servicii sociale.
Acestea sunt dezvoltate insuficient la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din mediul urban şi foarte puţin sau deloc în zonele rurale, spune Cornelia Cor, care este consilier la Avocatul Poporului.
Cornelia Cor: În prezent sunt insuficient dezvoltate serviciile privind asistarea, îngrijirea, supraveghere a pacienţilor post-externare, serviciile de asistenţă suport, centrele de zi, echipele mobile. În acest sens, se impune creşterea numărului de servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, se impune sprijinirea primăriilor în vederea înfiinţării, dezvoltării acestor servicii sociale. Se impune, de asemenea, creşterea serviciilor alternative destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. Primăriile pot fi sprijinite în înfiinţarea acestor servicii sociale, fie că vorbim de servicii publice sau parteneriate publice private. Din ţară am avut informaţii că s-au lansat apeluri pentru proiecte în vederea înfiinţării serviciilor sociale la nivelul autorităţilor publice locale, însă sunt judeţe în care nu a fost înregistrat nici un astfel de proiect şi în acest sens pot să dau exemplu judeţul Covasna.
Raportul mai constată că din centrele destinate îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi lipsesc medicii şi psihologii şi atrage atenţia că numărul asistenţilor sociali din România este insuficient.