Avertisment al medicilor veterinari privind carnea de porc
In această perioadă, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare avertizează asupra pericolului infectării cu trichineloză.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 20 Decembrie 2016, 13:30
In această perioadă, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare avertizează asupra pericolului infectării cu trichineloză.
Dacă nu cumpărăm carnea din supermarket, este bine să o verificăm. Laboratoarele veterinare sunt deschise şi o analiză durează o jumătate de oră şi costă între 7 şi 15 lei.
Corespondentul RRA Adrian Lungu a mai aflat şi ce alte reguli trebuie respectate la tăierea animalelor.
Reporter: Medicii veterinari atrag atenţia populaţiei asupra necesităţii respectării mai multor reguli privind achiziţionarea şi tăierea animalelor, conform tradiţiei.
Doctorul Nicolae Mocuţa: La sacrificarea porcului, problema numărul unu este prevenirea trichinelozei. E foarte indicat să mergi până la cabinetul veterinar să faci un examen trichineloscopic, pentru că evoluţia trichinelozei este foarte gravă pentru om.
Reporter: Comercianţii trebuie să prezinte documentele care atestă starea de sănătate a animalelor.
Nicolae Mocuţa:Atunci când cumpărăm un porc, sigur că în primul rând, trebuie să ne uităm dacă e sănătos. Sigur că el trebuie să fie înregistrat sanitar-veterinar, când se face sacrificarea porcului, trebuie respectate condiţiile de igienă, spălatul pe mâini cu săpun, cu apă caldă. Atenţie mare trebuie acordată eviscerării.
Reporter: Persoanele surprinse că taie animale pe domeniul public riscă amenzi.