Averile celor mai bogaţi români, "în scădere"
Revista Forbes notează că faţă de anul 2009, din totalul miliardarilor 308 au înregistrat scăderi ale averilor, 97 au avut creşteri şi 29 de persoane s-au menţinut la acelaşi nivel.
Articol de Daniel Neguţ, 27 Septembrie 2010, 15:17
Averile celor mai bogaţi 500 de oameni din România au scăzut cu aproximativ două procente după încă un an de criză economică, ajungând în total la 28 de miliarde, notează revista Forbes.
Faţă de anul 2009 din totalul miliardarilor, 308 au înregistrat scăderea averilor, 97 doar au avut creşteri şi 29 de persoane s-au menţinut la nivelul de anul precedent.
Dinu Patriciu şi Frank Timiş ocupă primele două locuri în a doua ediţie a topului Forbes România 500 miliardari, cu averi de 2,3 miliarde euro şi peste un miliard euro.
Locul trei este împărţit de oamenii de afaceri Ioan Niculae şi Dan Adamescu, fiecare cu o avere de 0,9-1 miliard euro.
Potrivit topului miliardarilor publicat de revista Forbes, în România sunt destui cei care nu au ştiut să-şi conserve afacerile, astfel încât în clasament au apărut 66 de nume noi.
În "Top 500 de miliardari", doar primii patru sunt miliardari, restul sunt milionari.
Cei 66 de nou intraţi deţin firme cu cifre de afaceri mari în domenii precum energie, comerţ, construcţii sau farma.
O parte dintre aceştia au o cotă de piaţă importantă în domeniul respectiv, dar sunt total necunoscuţi de opinia publică.
Cei care au realizat acest top au spus că au primit ameninţări pentru că anumite persoane au apărut în clasamanet şi nu doreau acest lucru.
Aşadar, miliardarii discreţi sunt o categorie aparte în topul din acest an.
În capitală se află cei mai mulţi miliardari
Cei mai mulţi miliardari sunt din capitală şi este vorba de 198 de persoane, pe locul doi se află oraşul Cluj, cu 35 de milionari.
Regiunea Transilvaniei este pe locul doi, pe locul trei este ca regiune Moldova.
Cei care s-au îmbogăţit au făcut afaceri cu carburanţi, au construit în domeniul infrastructurii sau au pariat o parte din avere pe bursă.
Acesta este şi cazul lui Frank Timiş, român stabilit la Londra, cu acţiuni pe bursele din Marea Britanie, Australia, afaceri în domeniul minier, petrol, gaze, energie verde şi cercetare.
Faţă de ediţia de anul trecut, când avea doar 200 de milioane de euro, în evaluarea din acest an Frank Timiş a ajuns la 1,1 miliarde de euro avere.