Autoritățile și meteorologii se contrazic în ceea ce privește responsabilitatea efectelor inundaţiilor
Codurile emise de meteorologi nu au reflectat pe deplin amploarea precipitațiilor, a spus la RRA prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei.
Articol de Radiojurnal, 16 Septembrie 2024, 20:09
Avertizările hidrologilor au fost actualizate, iar codul roșu de inundații se menține până mâine l-a prânz pe trei cursuri mici de ape din județele Vaslui și Galați.
Este vorba de râurile Vaslui, Elan și Chineja. Alerte cod portocaliu și galben sunt active în tot estul Moldovei până mâine seară.
În zonele afectate de inundațiile din ultimele zile se intervine în continuare pentru scoaterea apei din gospodării și înlăturarea noroiului rămas după retragerea apelor.
Deși faptul că inundațiile erau inevitabile din cauza cantității mari de apă căzute într-un timp foarte scurt, este unanim acceptat, autoritățile se contrazic în ceea ce privește responsabilitatea pentru amploarea efectelor.
Subiectul a fost dezbătut în cadrul emisiunii "Probleme la zi". Sorin Bejan are detalii.
Codurile emise de meteorologi nu au reflectat pe deplin amploarea precipitațiilor, a spus la Radio România Actualități prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei.
Daniel Onofrei: Dacă prognoza meteo mi-ar fi spus că vom avea astfel de cantități, probabil alta era intervenția noastră, dar prognoza meteo îmi spunea că o să am 30 l/m², nu 168.
În replică, directorul general ANM, Elena Mateescu, a spus că, pe lângă avertizările de bază, au fost emise alte zeci de mesaje Nowcasting pentru zonele vizate.
Elena Mateescu: Pe data de 13, la ora 10:00, iar ploile au început în după-amiaza zilei de 13 și pe parcursul nopții. Celelalte avertizări punctuale s-au adăugat pe parcursul nopții de 13 spre 14, când intensitatea fenomenelor a crescut, conform datelor radar și a informațiilor pe care meteorologul de serviciu le are la dispoziție ca instrumente de lucru.
La rândul său, ministrul mediului, Mircea Fechet, a spus că va trebui regândit modul în care autoritățile trebuie pregătite pentru astfel de dezastre.
Problema amenajării cursurilor de apă trenează de zeci de ani, iar autoritățile nu au făcut mare lucru în ceea ce privește prevenirea acestor situații.
Mircea Fechet: Am fost la Suhurlui, unde statul român a cheltuit 1.000.000.000 de dolari, se pare, într-o amenajare terminată într-un procent de 60-70% în perioada comunismului și din care astăzi n-a mai rămas mare lucru. Trebuie să pun pe masa Guvernului o notă care să aibă în vedere și reluarea acelor lucrări unde statul român a cheltuit deja o groază de bani.