Autoritățile sanitare din țara noastră caută soluții pentru aprovizionarea farmaciilor și spitalelor cu antibiotice, antiinflamatoare și antitermice
Autoritățile sanitare din țara noastră caută soluții pentru aprovizionarea farmaciilor și spitalelor cu antibiotice, antiinflamatoare și antitermice, în contextul în care se înregistrează tot mai multe cazuri de infecții respiratorii.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Ianuarie 2023, 14:32
Autoritățile sanitare din țara noastră caută soluții pentru aprovizionarea farmaciilor și spitalelor cu antibiotice, antiinflamatoare și antitermice, în contextul în care se înregistrează tot mai multe cazuri de infecții respiratorii. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a discutat astăzi cu producătorii de medicamente, după ce săptămâna trecută am avut întâlniri cu reprezentanții Colegiului Farmaciștilor. Între timp, doar la Institutul Matei Balș din Capitală, aproximativ 300 de persoane s-au prezentat la camera de gardă în 24 de ore. Directorul medical al unității, Adrian Marinescu, spune că cele mai multe cazuri sunt ușoare sau medii și nu necesită spitalizare. Totuși, în 10-15% dintre cazuri este nevoie de internare.
Adriana Turea vine cu mai multe informații: ”Cazurile de dublă infecție cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2 sunt foarte rare în prezent, însă este de așteptat ca în săptămânile următoare să fie mai multe, explică directorul medical al Institutului Matei Balș, doctor Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu: ”Pentru că e un trend clar ascendent pentru gripă nu înseamnă că va fi o explozie, nu înseamnă că vom avea probleme mari, dar trebuie să recunoaștem că, totuși, probabilitatea a dezvolta complicații când le ai pe amândouă este categoric mai mare.”
Ce persoane sunt predispuse mai mult?
Adrian Marinescu: ”Vorbim despre persoane vulnerabile, când există boli cronice asociate, când eşti supraponderal; când vorbim de o vârstă avansată. Trebuie să avem o atenție sporită și cu copiii mici.”
Ce măsuri de prevenire ar fi bine să aplicăm?
Adrian Marinescu: ”Spălatul mâinilor cu apă și săpun. Dacă n-avem puterea să ne spălăm, să avem soluții dezinfectante. Evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută. Părinții nu-și vor trimite copilul la școală, adulții nu vor merge la locul de muncă. E foarte important să fie izolare de o săptămână, evitarea spațiilor aglomerate, cum sunt mijloacele de transport. Recomandarea fermă pentru mască care să fie purtată corect, să acopere gura și nasul și, bineînțeles, vaccinarea antigripală, vaccinarea pentru SARS-CoV-2.”
Doctor Adrian Marinescu a mai adăugat că vaccinarea este principala metodă de prevenție a formelor grave de boală .”