Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția că în această perioadă, produsele din carne trebuie cumpărate de la producători verificați
Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția că în această perioadă, produsele din carne trebuie cumpărate de la producători verificați.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2023, 16:44
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția că în această perioadă, produsele din carne trebuie cumpărate de la producători verificați. Avertismentul vine în contextul în care sunt descoperite în continuare noi cazuri de trichineloză. Recent, în localitățile Sântana și Sânpaul din județul Mureș au fost găsite patru cazuri de îmbolnăviri la porcii din gospodăriile populației. Medicii avertizează oamenii că trebuie să verifice la cabinetele veterinare carnea animalelor sacrificate în curțile proprii.
Șeful Direcției Județene Sanitar-Veterinare, Mihály Zoltán: ”Au fost patru cazuri, două la Sântana de Mureș, la doi porci și un singur proprietar, respectiv în comuna Sânpaul, doi porci, la doi proprietari diferiți. Cazurile acestea au fost în sezonul acesta, noiembrie-decembrie. La nivelul circumscripțiilor oficiale avem program de permanență, laboratorul de testare, inclusiv sâmbăta și duminica, când suspicionează colegii de pe teren, suntem în alertă din acest punct de vedere. ”
În această perioadă au fost intensificate și controalele la unitățile care procesează și comercializează alimente de origine animală pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. În Mureș s-au făcut peste 240 de verificări, iar valoarea sancțiunilor ajunge la 19.000 de lei pentru neregulile constatate, transmite Radio România Târgu Mureș./RADOR RADIO ROMÂNIA/