Autorităţile monitorizează cu atenţie calitatea apei de îmbăiere pe litoralul românesc
În mod obișnuit, curenții de apă influențează mai ales o deplasare dinspre nord spre sud, iar schimbarea acestei direcții ar fi benefică pentru ca impactul să fie cât mai redus.
Articol de Radiojurnal, 15 Iunie 2023, 10:46
Calitatea apei de îmbăiere pe litoralul românesc este corespunzătoare în prezent, dar autorităţile monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei, după ce barajului Nova Kahovka, de pe fluviul Nipru, în Ucraina a fost distrus.
Cantitatea mare de apă dulce care a ajuns deja în zona Odesei, împreună cu sedimente și substanțe poluante, provoacă îngrijorări din punct de vedere ecologic, iar specialiștii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța vor colecta în perioada următoare probe și date care să îi ajute să facă estimări legate de modul în care apele Mării Negre din zona României ar putea fi afectate.
În mod obișnuit, curenții de apă influențează mai ales o deplasare dinspre nord spre sud, iar schimbarea acestei direcții ar fi benefică pentru ca impactul să fie cât mai redus, a explicat pentru Radio România Constanța directorul știinfic al institutului, Laura Boicenco.
Ea a precizat că nu sunt excluse schimbări în ceea ce privește culoarea sau claritatea apei, însă aceste aspecte sunt atent monitorizate și de specialiștii Apelor Române și Direcției de Sănătate Publică, instituția care întocmește rapoarte periodice cu privire la calitatea apelor de îmbăiere.