Autoritățile medicale doresc din nou să organizeze maratoane ale vaccinării
Autoritățile medicale doresc să organizeze până la sfârșitul anului maratoane ale vaccinării pentru că sunt eficiente.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Octombrie 2021, 07:19
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România are peste 6 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă, după ce ritmul campanie națională de imunizare a crescut semnificativ în ultimele zile.
Numărul celor vaccinați zilnic este cel puțin dublu față de acum o săptămână, iar marţi s-a stabilit un nou record de persoane nou vaccinate în 24 de ore, peste 111.000.
Mai bine de jumătate dintre acestea au făcut serul în doză unică de la Johnson & Johnson.
Din acest ser România urmează să primească miercuri un nou lot de aproape 800.000 de doze.
Autoritățile susțin interesul crescut pentru vaccinare și vor organiza maratoane la București și în toată țara, astfel încât până la finalul anului sau începutul lui 2022 să avem o acoperire vaccinală de 70%.
Reporter: Andrei Șerban: "Autoritățile medicale doresc să organizeze până la sfârșitul anului maratoane ale vaccinării pentru că sunt eficiente. Aceste evenimente vor avea loc la sfârșitul săptămânii în capitală și în alte orașe din țară. Sunt vizate, în special, centrele universitare, pentru că maratoanele vaccinării sunt organizate în colaborare cu facultățile de medicină și farmacie.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare: Am decis ca pentru municipiul București la fiecare final de săptămână până la închiderea acestui an să organizăm un astfel de maraton de vaccinare într-un centru de vaccinare din fiecare sector. Ceea ce noi am propus este să avem un program de la 8:00 dimineața până la 12:00 noaptea. Aceeași abordare aș lans-o către celelalte județe, în mod deosebit către orașe de mari, mai ales în centrele universitare unde există personal voluntar, studenții, rezidenți în cadrul acestor programe și proiecte.
Valeriu Gheorghiță a mai amintit și rezultatele unui studiu efectuat în țara noastră anul acesta în perioada februarie-mai. Concluzia este aceea că riscurile de infectare-spitalizare cu forme grave și deces sunt mult mai mici la persoanele vaccinate comparativ cu cele nevaccinate."
Aproape 760 de mii de persoane au primit deja și cea de a treia doză de ser anti-COVID, iar autoritățile au anunțat că vor ţine cont de recomandare Agenției Europene a Medicamentului privind administrarea booster-ului în cazul vaccinului Moderna la jumătate din cantitatea unei doze.
Până la sfârșitul săptămânii va fi luată o decizie și în privința rapelului pentru cei care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson.
Cel mai probabil va fi utilizat un ser pe bază de ARN mesager, însă nu este exclusă nici folosirea aceluiași produs - a spus coordonatorului Campaniei naționale de vaccinare.