Autorităţile manifestă "rezistenţă" la temele sensibile
Există o rezistenţă din partea autorităţilor de a răspunde întrebărilor jurnaliştilor când vine vorba despre teme sensibile, se arată în raportul privind libertatea presei în 2013.
04 Mai 2014, 08:56
Patronii impun propria agendă politică şi economică instituţiilor media pe care le controlează, a declarat sâmbătă, de Ziua Libertăţii Presei, preşedintele organizaţiei Active Watch, Mircea Toma..
Organizaţia Active Watch, care militează pentru promovarea şi protejarea libertăţii de exprimare, va publica luni raportul privind libertatea presei pe anul trecut.
Preşedintele Active Watch, Mircea Toma, a vorbit în avanpremieră pentru postul nostru de radio despre cele mai grave probleme cu care se confruntă presa din România.
El crede că există manipulare în mass-media, iar oamenii ar trebui să consulte mai multe surse, pentru a fi informaţi corect.
Mircea Toma: Patronii de media îşi impun propria agendă politică şi economică instituţiilor media pe care le controlează. Sunt informaţii care manipulează, care ne provoacă comportamente în favoarea unor mici profitori.
Reporter: În această situaţie ce poate face consumatorul de media? Cum să-şi aleagă sursele de informare?
Mircea Toma: Cel mai important mod de a reacţiona faţă de pericolul manipulării este să consulţi mai multe produse media, provenind din grupuri media diferite. Pe tarabă se află trei sau patru informaţii care nu coincid între ele, atunci merită să-ţi pui o întrebare, dacă adevărul este acolo sau trebuie să mai scormoneşti după el.
Reporter: Ce alte ameninţări la adresa libertăţii presei aţi mai identificat anul trecut?
Mircea Toma: Abuzul Jandarmeriei, care acţionează în beneficiul unor companii şi împotriva propriilor cetăţeni ai ţării. Vorbesc aici despre Pungeşti, unde şi astăzi este stare de asediu, impusă de un ordin care nu este transparent.
Reporter: Domnule Toma, ce urare le faceţi jurnaliştilor?
Mircea Toma: Cea mai importantă urare aş face-o jurnaliştilor care au de furcă cu abuzurile extraordinare comise asupra lor în ţara vecină, în Ucraina. Forţele aflate în conflict au sechestrat ziarişti, au bătut ziarişti, au blocat funcţionarea unor instituţii media.
Sper să se revină, cât de curând la un comportament european faţă de instituţiile media şi ziariştii din România, să fie mai atenţi la ce se întâmplă acolo, pentru că numai solidaritatea îi poate ajuta pe ziarişti să iasă cu faţa curată şi să-şi facă datoria.