Augustin Zegrean: Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene privind prescripția contrazice Constituția României
ducerea DNA salută decizia de luni a Curții de Justiție a Uniunii Europene și apreciază că susținerile procurorilor anticorupție au fost validate, prin hotărârea magistraților europeni, fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean califică surprinzătoare și contradictorie hotărârea Curții de Justiție.
Articol de Diana Surdu, 25 Iulie 2023, 18:58
Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean afirmă că hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene privind prescripția contrazice Constituția României.
În timp ce conducerea DNA salută decizia de luni a Curții de Justiție a Uniunii Europene și apreciază că susținerile procurorilor anticorupție au fost validate, prin hotărârea magistraților europeni, fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean califică surprinzătoare și contradictorie hotărârea Curții de Justiție pentru că, spune magistratul român, judecătorii din România sunt îndemnați să nu respecte deciziile Curții Constituționale ale României în cauzele penale privind fraudele financiare ale Uniunii Europene și să nu aplice legea penală mai favorabilă.
Augustin Zegrean: Decizia este /.../, are elemente contradictorii și contrazic Constituția României acolo unde nu o pot contrazice, în Articolul 20. Noi n-am renunțat la justiția română când am aderat la UE. Am spus doar că va avea prioritate legislația UE, dacă e mai favorabilă. Dar dacă a noastră e mai favorabilă, nu mergem la aia care e mai puțin favorabilă. Toți cei care au trecut prin procesele acestea cu prescripția despre care vorbim ar fi trebuit să nu fie deloc liniștiți, pentru că ar putea să le ia de la capăt. Foarte mulți dintre ei să fie duși înapoi în pușcărie de unde au plecat.
Instanțele din România trebuie să țină cont cu prioritate de dreptul comunitar, a decis luni curtea de Justiție a Uniunii Europene, la sesizarea Curții de Apel Brașov.
Magistrații de la Luxemburg au stabilit că instanța națională este obligată, în principiu, să înlăture normele sau jurisprudența naționale care creează un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Peste 1.000 de procese penale au fost închise pe rolul instanțelor în urma constatării împlinirii termenului de prescripție, dintre care amintim dosarele în care au fost deferiți justiției Darius Vâlcov, Elena Udrea, Mihai Necolaiciuc și Bogdan Olteanu.