Atentatele de la 11 septembrie comemorate la Deveselu
Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, împreună cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, au luat parte la ceremonia de la Deveselu.
Articol de Radu Dobriţoiu, 11 Septembrie 2018, 16:26
Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, împreună cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, au luat parte astăzi, 11 septembrie, în baza militară de la Deveselu, la ceremonia de comemorare a victimelor antentatelor din 11 septembrie 2001, din SUA.
Ministrul Fifor a declarat, în cuvântul său, că România a fost şi rămâne un partener de nădejde pentru Statele Unite ale Americii şi că evenimentele de la 11 septembrie 2001 au reuşit „să ne determine să fim mai puternici, mai solidari, să arătăm că împreună putem să fim cu adevărat o forţă”.
„Acum 17 ani, vedeam cu toţii îngroziţi cum în Statele Unite are loc un atac asupra aliatului, asupra partenerului nostru, un atac îngrozitor împotriva democraţiei, împotriva libertăţii, împotriva ideii de umanitate, în ultimă instanţă, un atac pe care România l-a privit aşa cum l-au privit toate celelalte ţări democratice ale acestei lumi, cu gândul că nu putem sta deoparte, că trebuie să fim alături de partenerii noştri”, a arătat ministrul apărării naţionale.
Ministrul a amintit că, ulterior atacurilor din SUA, NATO a activat, pentru prima dată în istoria sa, Articolul 5. „Noi, deşi nu eram ţară membră a NATO, ne-am alăturat imediat partenerilor”, a spus Mihai Fifor, potrivit comunicatului de presă primit de la MApN.
„Nu cred că putea fi un loc mai bine ales pentru această ceremonie decât Baza de la Deveselu de unde, împreună cu partenerii noştri americani, arătăm lumii întregi că suntem determinaţi să asigurăm o apărare foarte bună pe flancul Alianţei Nord-Atlantice, o facilitate pur defensivă, şi subliniez acest lucru, un loc în care militarii români lucrează alături de militarii americani”, a concluzionat ministrul apărării naţionale.
După încheierea ceremoniei, ministrul Mihai Fifor a vizitat facilitatea antirachetă şi a stat de vorbă cu militarii români şi americani care îşi desfăşoară activitatea în Baza de la Deveselu.
În marja vizitei din garnizoana Deveselu, ministrul Fifor şi ambasadorul Klemm s-au întâlnit, la sediul Primăriei municipiului Caracal, cu reprezentanţii autorităţilor locale, primarul municipiului Caracal, Radu Dumitru Liviu, primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, precum şi cu deputatul de Olt, Dan Ciocan.
La întâlnire, la care au participat şi comandanţii principalelor structuri militare din zonă, s-a discutat atât despre proiectele de dezvoltare desfăşurate până în prezent, cât şi despre planurile de viitor.
Ministrul Fifor și-a exprimat aprecierea pentru investiţiile realizate la nivelul administraţiilor locale în proiectele de infrastructură şi utilităţi de care beneficiază în comun atât baza militară, cât şi comunităţile locale din Deveselu şi Caracal.
În context, Mihai Fifor a mulţumit pentru sprijinul primăriei şi consiliului local Caracal pentru revenirea în administrarea M.Ap.N. a fostei policlinici militare din oraş, care va fi transformată într-un Centru Regional Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu modern.
După finalizarea investiţiilor de către M.Ap.N., Centrul va asigura nevoile de asistenţă medicală de prim nivel pentru garnizoana Caracal şi pentru personalul român şi american care deserveşte Baza de la Deveselu, pentru rezerviştii militari, dar şi pentru populaţia civilă, prin cabinetele de medicină de familie care vor funcţiona aici.