Atacurile cibernetice, "un pericol pentru România în viitor"
Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a declarat că în ultimul timp s-a semnalat o intensificare a atacurilor cibernetice în România.
06 Decembrie 2011, 20:18
Era computerelor şi a internetului nu înseamnă doar beneficii, ci mai ales dureri de cap pentru consumatori şi specialiştii care se ocupă de siguranţa sistemelor, şi asta pentru că odată cu progresele în domeniu şi cei care atacă sistemele devin tot mai ingenioşi.
Dovadă că, anual, fraudele comise în domeniu reprezintă 1.000 de miliarde de dolari.
SRI se aşteaptă ca în viitorul apropiat România să fie supusă unor provocări complexe având ca origine spaţiul cibernetic, afirmă directorul SRI, George Cristian Maior.
George Cristian Maior s-a întâlnit marţi la Bucureşti cu ajunctul asistentului secretarului general al NATO pentru ameninţări energente de securitate, Jamie Shea, iar discuţiile au confirmat încă o dată necesitatea cooperării şi coordonării eforturilor la nivel aliat şi, implicit, la nivel naţional.
"Chiar dacă ameninţarea cibernetică nu este atât de pregnantă în România, cel puţin în ultimele luni am constatat la nivelul serviciului o intensificare a unor incidente pe acest plan, de la atac asupra unor baze de date până la încercări chiar de culegere de informaţii în spaţiul electronic, pe care le-am evaluat, le-am contracarat şi care indică o evoluţie mai pregnantă în acest domeniu în vitorul apropiat.
"Deci, trebuie să fim pregătiţi pentru această nouă ameninţare şi aici este vorba de o pregătire mai specială, întrucât presupune atragerea de specialişti deosebiţi în cadrul serviciului şi în cadrul celorlalte instituţii, cooperare instituţională şi, bineînţeles, resurse alocate acestui nou domeniu care trebuie gestionat adecvat", a afirmat directorul SRI.
România, "model demn de urmat"
Adjunctul asistentului secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate, Jamie Shea, apreciază că fraudele din domeniul cibernetic se cifrează anual la circa 1000 de miliarde de dolari şi arată că deşi securitatea cibernetică este o provocare nouă, reacţia statelor trebuie să fie pe măsură.
"Aproape în fiecare săptămână avem câte un incident care ne dovedeşte că securitatea cibernetică este legată aproape de fiecare aspect al vieţii noastre.
"Aproape un trilion de dolari au dispărut din economia lumii din cauza furturilor cibernetice. Secrete de stat, drepturile de autor, toate aceste lucruri sunt din ce în ce mai greu de protejat din cauza furturilor cibernetice şi din cauza atacurilor cibernetice.
"Economiile funcţionează pe aceste sisteme informatice foarte complexe care pot fi cu uşurinţă întrerupte sau dereglate", a afirmat Jamie Shea.
Adjunctul asistentului secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate a apreciat activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care asigură siguranţa comunicaţiilor interguvernamentale şi a catalogat ca excelent sistemul de monitorizare a internetului pe care l-a apreciat drept capabil să detecteze şi să prevină ameninţările din acest domeniu, subliniind că va promova modelul României în cadrul Alianţei.