Asocierea, soluţia pentru producătorii de palincă din Sălaj
Autorităţile sălăjene le-au cerut producătorilor de palincă să se asocieze pentru a putea vinde cunoscuta băutură tradiţională în ţară şi străinătate.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 05 Noiembrie 2013, 15:06
Asocierea este soluţia pentru producătorii de palincă din judeţul Sălaj astfel încât să producă în condiţii legale şi pentru a deveni eficienţi la vânzări atât în ţară cât şi în străinătate.
Este concluzia discuţiilor dintre producători şi experţi de la Direcţia Agricolă, de la APIA şi specialişti în produse tradiţionale reuniţi la Zalău.
Autorităţile sălăjene le-au cerut marţi producătorilor de palincă să se asocieze pentru a putea vinde cunoscuta băutură tradiţională în ţară şi străinătate, dar şi pentru a promova produsul peste hotare ca un brand românesc.
"Atunci când spui Sălaj spui pălincă, şi aici îl avem pe Vasile Aciu din partea pălincarilor, în speranţa că din cei 30-40, câţi sunteţi voi în sistem, vom găsi unul care să-şi autorizeze din punct de vedere legal un antrepozit fiscal şi să vedem că măcar unul dintre pălincarii din Sălaj va putea să păstreze această activitate economică ca şi produs tradiţional, ştiind că dacă nu autorizezi din punct de vedere legal un antrepozit fiscal, această activitate, care pentru Sălaj înseamnă multă istorie, înseamnă o poveste care dispare în câţiva ani de zile", a spus profesorul Avram Fiţiu.
Comercializarea şi exportul nu pot fi realizate fără înfiinţarea unor antrepozite fiscale, unităţi care permit înregistrarea şi fiscalizarea băuturii conform legii.
Pălinca este obţinută şi acum exclusiv după metoda tradiţională.
Solicitarea autorităţilor vine după ce s-a constatat că Sălajul este un judeţ cunoscut inclusiv în străinătate datorită acestui produs tradiţional.