Arderea miriştilor "afectează terenurile agricole"
Prin ardere, resturile vegetale existente pe terenurile agricole, care ar trebui utilizate pentru îmbogăţirea solului, sunt irosite, spun specialiştii.
Articol de Adrian Cristea, 20 Martie 2012, 13:15
Pregătirea terenurilor pentru arături este, aproape în fiecare an, un prilej pentru ştirile care anunţă incendii de pădure şi nu numai, cauzate de arderea miriştilor.
Săptămâna a început, de altfel, cu ştiri despre incidente provocate de răspândirea focului.
Corespondenţii Radio România au transmis că în mai multe regiuni din ţară pompierii au intervenit pentru a stinge incendiile provocate de gospodarii care au ieşit la curăţatul ogoarelor.
Specialiştii sunt de acord că, pe lângă faptul că arderea miriştilor este interzisă de autorităţile române, acest procedeu nu ajută cu nimic solul, ba dimpotrivă.
Directorul Institutului pentru Cereale şi Plante Tehnice Fundulea, Marian Verzea, crede că arderea resturilor vegetale dăunează fertilităţii solului.
Acesta susţine că, prin ardere, resturile vegetale existente pe terenurile agricole, care ar trebui utilizate pentru îmbogăţirea solului, sunt irosite.
"De-a lungul timpului, la noi s-a încetăţenit această practică de a da foc la resturile vegetale, primăvara sau toamna, atunci când se face curăţenie. Nu este benefic pentru sol şi nici pentru agricultură, în general. Materia organică respectivă, care se arde, ar trebui încorporată în sol în aşa fel încât, într-o oarecare măsură, să se îmbunătăţească fertilitatea acestuia", spune Marian Verzea.
Arderea miriştilor, spun cercetătorii, este necesară doar în cazul în care resturile vegetale existente sunt atacate de anumiţi dăunători.
Toate celelalte motive invocate de cei care susţin ideea arderii resturilor vegetale nu au valabilitate, crede Valentin Gheorghe Roman, profesor la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
"Aş spune că arderea resturilor vegetale este o crimă pentru agricultură. Lumea spune aşa, în mod clasic, că arderea miriştilor înseamnă distrugerea seminţelor de buruieni, a agenţilor patogeni, a insectelor dăunătoare şi aşa mai departe. Să ştiţi că nu este adevărat, cu excepţia cazului când paiele sunt atacate de viermele roşu al paiului", mai spune Valentin Gheorghe Roman.
Acesta precizează că arderea miriştilor nu are niciun efect practic asupra organismelor dăunătoare despre care vorbesc cei care susţin ideea.
"Este doar o problemă economică: agricultorii scapă de necesitatea de a toca paiele şi eventual de a le încorpora în sol", a concluzionat Valentin Gheorghe Roman.
Concluzia specialiştilor ar fi, aşadar, că arderea miriştilor rămâne doar o modalitate ieftină de a curăţa terenul agricol, fără nici un efect benefic asupra solului, ba dimpotrivă.