Aprobarea unor ajutoare de stat pentru minerit, discutată de CE
Comisia Europeană analizează o cererea formulată astăzi de România, referitoare la aprobarea unor ajutoare de stat pentru sectorul mineritului din Valea Jiului.
18 Noiembrie 2014, 19:09
Comisia Europeană analizează o cererea formulată astăzi de România, referitoare la aprobarea unor ajutoare de stat pentru sectorul mineritului din Valea Jiului.
Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, alături de o delegaţie formată din reprezentanţi ai administraţiei mineritului, au solicitat astăzi, la Bruxelles, ca executivul comunitar să accepte ca guvernul de la Bucureşti să acorde subvenţii şi alte ajutoare de stat, să fie redus numărul celor vizaţi de disponibilizări sau să se menţină în activitate mina Petrila, chiar dacă unitatea ar trebui închisă anul viitor.
Dincolo de eventualul ajutor venit din partea statului, Răzvan Nicolescu a insistat şi asupra responsabilităţilor care revin societăţii Complexul Energetic Hunedoara.
Ministrul energiei, Răzvan Nicolescu, spune că societatea este pe pierderi, iar din punct de vedere al securităţii de aprovizionare cu energie electrică, ea este extrem de importantă.
Răzvan Nicolescu le-a spus oficialilor Comisiei Europene că a cerut conducerii societăţii ca până la 15 decembrie să aducă un plan de redresare şi de eliminare a pierderilor.
"Există zero toleranţă la orice fel de lipsă de integritate şi răspunsul nostru va fi unul extrem de dur în cazul în care voi primi cel mai mic semn de lipsă de integritate în tot ceea ce fac acolo, iar al doilea lucru vizează nevoia de a depolitiza această societate care a fost extrem de politizată în ultimii cinci-şase ani şi a încerca să o reprofesionalizăm în măsura în care putem, într-un termen scurt", a declarat Răzvan Nicolescu.
Ministrul energiei a discutat de asemenea cu oficialii Comisiei Europene posibilitatea ca statul român să acorde acestei societăţi un ajutor în valoare de 60 de milioane de euro pentru modernizarea ei, astfel încât să producă dublul energiei de până acum.
În general, Comisia Europeană nu acceptă ca autorităţile naţionale să acorde ajutoare de stat, deoarece acestea pot denatura concurenţa.