Aproape 6000 de contestaţii depuse de firme, rezolvate de CNSC
Raportul pe 2013 al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor arată că aproape jumătate dintre contestaţiile depuse de firme se referă la proiecte cu bani europeni.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Aprilie 2014, 14:20
În România, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a rezolvat anul trecut aproape 6 mii de contestaţii depuse de diverşi agenţi economici, în cazul achiziţiilor publice lansate de autorităţi fie pentru proiecte cu bani europeni, fie pentru cele cu bani publici.
Raportul pe 2013 al Consiliului arată că aproape jumătate dintre contestaţii se referă la proiecte cu bani europeni.
Există noi directive europene pentru achiziţiile publice, adoptate pe 17 aprilie care trebuie transpuse în legislaţia naţională în 2 ani, asta pe lângă Strategia naţională privind achiziţiile publice, care au fost cerută de Comisia Europeană României.
Toate acestea sunt în strânsă legătură cu activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor, mai ales că România are încă pierderi mari din cauza felului în care sunt făcute achiziţiile publice - a explicat Carmen Mărcuş, analist economic la reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Raportul pe anul trecut al CNSC arată că numărul contestaţiilor a scăzut asta şi pentru că pentru multe proiecte nu s-au mai făcut proceduri de achiziţii publice.
Consiliul a analizat contestaţii depuse pentru proceduri de achiziţii, care au avut ca obiect execuţia de lucrări, prestări de servicii şi furnizarea de produse.
Contestaţii legate de caietele de sarcini
Cam jumătate dintre contestaţii se referă la caietele de sarcini, a explicat Bogdan Lorand preşedintele CNSC.
"Există cerinţe restrictive cu privire la experienţa similară de calificare, avem criteriile de atribuire care se mai contestă", spune Bogdan Lorand.
Cele mai multe contestaţii, 44% din total, au ca obiect execuţia de lucrări de exemplu canalizări sau drumuri.
Cătălin Popescu de la CNSC a precizat că se întâmplă ca autorităţile să nu ţină cont de deciziile CNSC de corectare a unor proceduri de achiziţii şi nici de cele ale Curţii de Apel şi continuă procedurile de atribuire a contractelor.
"Marile tunuri se dau fără contestaţii, probabil pentru că acolo unde există o competiţie există mai multe grade de verificare", spune Cătălin Popescu.
După cum arată raportul pe 2013, peste 97% din deciziile CNSC sunt confirmate de instanţe şi rămân definitive.