Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Aproape 50% din clienții casnici de curent „sunt pe piața concurențială”

”Apel matinal” - Invitat: vicepreşedintele ANRE, Zoltan Bege Nagy.

Aproape 50% din clienții casnici de curent „sunt pe piața concurențială”
Foto: radioiași.

Articol de Radiojurnal, 09 Iunie 2021, 10:14

Avem mai puţin de o lună până când furnizorii de energie vor elimina reducerile aplicate consumatorilor care nu au semnat încă un contract pe piaţa concurenţială.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie informează că, până acum, un număr limitat de consumatori a optat pentru contracte în piaţa liberă, în timp ce toţi ceilalţi vor avea parte de scumpiri ale facturilor de la 1 iulie. Conform ANRE, aproximativ jumătate dintre clienţi nu semnaseră până la finalul lunii trecute un contract nou. De vină nu este doar pasivitatea anumitor clienţi, ci şi furnizorii care nu şi-au mărit capacitatea de procesare a cererilor, de unde şi întârzierile mari în semnarea noilor contracte.

Pe această temă vom discuta astăzi alături de invitatul Apelului matinal, Zóltán Bege Nagy, vicepreşedintele autorităţii. Ultimele date indică, şi cred că nu greşesc, că un număr redus de consumatori casnici de electricitate şi-a schimbat contractul în acest an. 2021 este anul în care piaţa de electricitate s-a liberalizat total. Care este situaţia în acest moment?

Zoltan Bege Nagy: Deci, în România sunt aproape nouă milioane de clienţi casnici pe piaţa de energie electrică, dintre care aproape trei milioane, până la sfărşitul anului trecut, în momentul în care s-au eliminat preţurile reglementate, deja trecuserăm la piaţa concurenţială, deci aproape o treime. Iar în cursul acestui an, până la sfărşitul lunii mai, peste un milion de clienţi noi au trecut în piaţa concurenţială. Așa an ajuns la 47%-48%, aproximativ, din clienţi să fie în piaţă concurenţială. Aparent putem să spunem că rezultatul nu este îmbucurător, dar dacă ne uităm şi la experienţa altor ţări care au trecut prin această liberalizare sau eliminare a /.../, să ajungi la aproape 50% din clienţi să fie în piaţa concurenţială, după mai puţin de jumătate de an după eliminarea preţurilor reglementate, nu este un rezultat de neglijat. Este chiar spectaculos! Alte ţări cu tradiţie în pieţele concurenţiale au ajuns la procente de 30%-40% în patru-cinci ani.

Realizator: Optimişti suntem şi noi, să ştiţi! Vedem mereu partea plină a paharului. Ce se întâmplă însă cu ceilalţi? Vor suferi pierderi?
Zoltan Bege Nagy: Aici trebuie să fim conştienţi că sunt foarte multe gospodării în România, clienţi casnici care sunt plecaţi din ţară şi practic nu consumă energie electrică. Deci, ei probabil că nici nu sunt interesaţi şi nici nu sunt în situaţia de a se preocupa de schimbarea sau semnarea unui nou contract, că nu trebuie neapărat să schimbi furnizorul ca să treci în piaţa concurenţială. Şi mai este o categorie, trebuie să fim, să ne uităm la cifre. Aproximativ 4,5 milioane de consumatori, peste jumătate din clienţii casnici, au un consum foarte, foarte mic. Consumul lor mediu anual este de sub un megawatt/oră şi atunci la ei factura lunară nu prea depăşeşte 30-40 de lei. Şi este posibil ca această categorie să nu fie interesată de preţul energiei, de schimbarea furnizorilor. Poate consideră că este mult prea birocratic, că nu atimp să se ocupe de asta.

Realizator: Şi creşterea este foarte mică în ceea ce îi priveşte.
Zoltan Bege Nagy: Relativ mică, că aici este foarte greu de apreciat o creştere de 10% la o factură de 30-40 de lei, pentru cine este mult şi pentru cine este puţin, în funcţie, bineînţeles, de venituri şi de traiul fiecăruia. Dar există şi acest scenariu ca unii pur şi simplu să nu fie interesaţi să treacă în piaţa concurenţială. Acum, la 1 iulie se vor produce două lucruri, care cred că totuşi vor stârni interesul mai multor consumatori. O dată, cum aţi spus şi dumneavoastră, acele discounturi nu se vor mai aplica, discounturi care se aplică de la 1 februrie fată de pretul de serviciu universal aplicat automat pentru cei care nu au trecut în piaţă concurenţială, asta o dată. Şi a doua oară preţurile de serviciu universale la energie electrică sunt valabile pentru şase luni. Deci ele au fost comunicate, cele valabile pentru semestrul unu în luna decembrie, anul trecut, iar cele care se vor aplica de la 1 iulie deja au fost trimise odată cu factura din luna mai şi respectiv din luna iunie, vor fi trimise, nişte informări, care vor indica clienților care nu au făcut acest pas ce fel de serviciu universal li se vor aplica începând cu 1 iulie, pentru semestrul doi. Și aici constatăm o creștere față de prețurile din semestrul unu. Creșterile stric la peţul energiei, deci doar preţul energiei la cei patru furnizori, de ultimă instanță, patru furnizori importanți de ultimă instanță sunt undeva între 3 şi 13%, ceea ce generează o creștere a prețului final - cu toate tarifele, taxele, TVA şi accize incluse - o creștere între 1 și 6% a prețului final. Odată dispare discountul, vine şi acest preț uşor majorat de la 1 iulie. Cred că este un motiv în plus ca toți cei care sunt în această situație de a nu trece în piața concurențială în zilele rămase până la 1 iulie să se intereseze și să facă acest pas.

Realizator: Să facă pasul. Să nu uităm că suntem de aproape un an de zile trecuţi de momentul liberalizării pe piața de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici...
Zoltan Nagy-Bege: Corect.

Realizator: Aici cum s-au mişcat lucrurile?
Zoltan Nagy-Bege: /.../ eliminarea preţurilor reglementate la gaze s-a produs de la 1 iulie 2020, moment în care din cei patru milioane de clienți casnici, aproximativ 600.000 erau deja în piața concurențială, ceea ce reprezenta doar un 15%. În această perioadă de 11 luni care au trecut de la alinierea prețurilor reglementate, aproximativ 700 - 800 de mii de clienţi au trecut în piaţa concurenţială, deci au rămas peste 2,5 milioane în continuare, iar la gaze, cu toate că situaţia este asemănătoare, este o diferență mare față de energia electrică. Diferența de luat în calcul în cazul gazului este că creşterea este puţin mai substanţială la gaze naturale. Anul trecut liberalizarea sau alinierea preţului /la gaze/ s-a produs într-o conjuctură favorabilă. Datorită restricțiilor pentru combaterea pandemiei consumul de gaze peste tot în Europa a scăzut, ceea ce a dus şi preţuri foarte, foarte mici pe pieţele en gros. În acest moment, odată, văzând că restricțiile sunt ridicate și economiile repornesc, cererea de gaz a crescut și a crescut destul de spectaculos şi preţul gazelor naturale - şi vă dau doar două valori să le comparăm, dacă anul trecut în luna iunie gazele preţul lor în Europa eura la 3-4 euro megawatt-oră, momentan sub 25 nu prea se cumpără.

Realizator: E un salt, e o creştere semnificativă.
Zoltan Nagy-Bege: Şi același lucru se poate spune şi despre piaţa din România. Dacă anul trecut puteau furnizorii de gaze să achiziţioneze gaze pentru sezonul rece, pentru că asta este relevant, cu cât cumpărăm în sezonul rece, cu 70 - 80 de lei, momentan preţurile sunt undeva la 140 de lei megawatt-oră şi acest lucru se va reflecta, evident, şi în prețul aplicat pentru consumatorii casnici. În această perioadă, mai și iunie, furnizorii de gaze comunică, la fel ca și la energia electrică, preţurile care se vor aplica de la 1 iulie pentru cei care nu au făcut acest pas de a trece în piaţa concurenţială. Aici, preţurile sunt valabile un an, nu şase luni ca la energia electrică, şi că spun doar în cazul celor doi mari furnizori care dețin peste 90% din piața de gaze din România, E.ON şi ENGIE, în cazul E.ON creşterea este de 15%, în cazul ENGIE de 25%.

Etichete : (ii) energie piata clienti
Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
România 22 Decembrie 2024, 09:40

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis

Pe sectorul de drum în cauză se va interveni pentru deszăpezire, imediat după ce condițiile meteo vor permite acest lucru,...

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis