Aplicația digitală a Ministerului de Interne produce deja efecte
De la lansarea ei, la sfârșitul lunii trecute, doar în București au fost validate zeci de sesizări.
Articol de Radiojurnal, 08 Noiembrie 2024, 18:43
Aplicația digitală a Ministerului de Interne, unde pot fi trimise sesizări însoțite de probe video privind comportamentul în trafic al șoferilor agresivi, produce deja efecte.
De la lansarea ei, la sfârșitul lunii trecute, doar în București au fost validate zeci de sesizări.
Legislația conține, însă, și o serie de prevederi menite să împiedice eventualele abuzuri din partea celor care fac reclamații, a explicat la Radio România Actualități comisarul Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră a Capitalei.
Claudiu Costea: Legea spune că trebuie să percepi în mod nemijlocit, dar întâmplător, acea faptă de agresivitate în trafic. Nu trebuie să urmărim acum astfel de fapte, pentru că sunt și niște limite impuse de lege. La nivelul Brigăzii Rutiere erau cred că peste 30 de astfel de sesizări, care sunt verificate de către polițiști speciali desemnați și sunt validate. Validarea înseamnă că sesizarea trebuie să cuprindă datele personale ale participantului la trafic, care trimite acea semnalare: nume, prenume, CNP, data, ora, locul exact sau elemente care să ducă la identificarea locului. Este foarte important acest aspect. Bineînțeles, să încarce această sesizare audio, video sau doar video, foarte important, seria cardului și sunt și niște limite, pentru că sunt și persoane care, din nefericire, urmăresc să facă acest lucru în mod vindicativ și nu ai voie să trimiți mai mult de o sesizare în 24 de ore cu privire la același număr de înmatriculare sau cu privire la același participant la trafic și mai mult de trei sesizări în 15 zile.