Apicultorii din Giurgiu, nemulțumiți de prețul mic pe care îl oferă cumpărătorii de marfă en-gros
Importurile masive din China şi Ucraina au determinat o scădere dramatică a prețului mierii, cred apicultorii din Giurgiu.
Articol de Marcela Petcu, 03 August 2023, 13:31
Apicultorii din Giurgiu sunt nemulțumiți de prețul mic pe care îl oferă cumpărătorii de marfă en gros. Ei spun că prețul de achiziție este sub cel din 2015 și că nu le acoperă nici măcar cheltuielile.
În aceste condiții, spun ei, crescătorii de albine vor rămâne cu tone de miere de foarte bună calitate pe stoc.
Importurile masive din China şi Ucraina au determinat o scădere dramatică a prețului mierii, spun apicultorii din Giurgiu. În condițiile acestea, prețul oferit de achizitor este unul derizoriu, spune apicultorul Dragoș Ivan.
Dragoș Ivan: Prețul, într-adevăr, oscilează undeva între 8 și 9 lei poliflora și rapița, undeva la 10-12 lei teiul şi undeva la 16 lei salcâmul. Din păcate, la prețul ăsta, marea majoritatea apicultorilor nu o să dea mierea, o păstrează, lucru care ne facem să ne blocăm financiar.
Reporter: Apicultorii sunt de părere că statul trebuie să intervină și să protejeze producătorii români, altfel mulți vor renunța la această activitate.
Dragoș Ivan: Am depus la Ministerul Agriculturii o adresă prin care cerem un ajutor de minimis datorită producției scăzute de miere, dar și a importului mare de miere din afara Uniunii Europene.
Reporter: În județul Giurgiu sunt înregistrați oficial peste 700 de apicultori.