Apele Dunării creează probleme în Constanţa şi Tulcea
Ca urmare a creșterii nivelului fluviului Dunărea au fost afectate 481 hectare teren agricol, 29 ha pădure, 78 ha păsune și 15 grădini din judeţul Constanţa.
24 Mai 2014, 17:35
Ca urmare a creșterii nivelului fluviului Dunărea au fost afectate 481 hectare teren agricol, 29 ha pădure, 78 ha păsune și 15 grădini din judeţul Constanţa.
Localităţile în care s-au înregistrat probleme sunt Hârşova, Dunăreni, Ostrov, Topălu, Ghindăreşti şi Seimeni.
Pentru limitarea efectelor inundațiilor digul de apărare Rasova a fost consolidat pe o lungime de 450 de metri şi înălțat cu 0.60 metri.
În sectorul Gârliciu - Dăieni, digul este consolidat pe o distanță de 1.5 km.
În zona Hârşova Vadu Oii au fost puse un funcţiune pompele de desecare, iar la nivelul Comitetul Local pentru Situații de Urgență Hârșova, se lucrează la închiderea căiilor de acces către Dunăre în corpul digului din zona Căpităniei.
În zonă se acționează cu 3 agenți de la poliția locală și 2 agenți de la poliția națională pentru supravegherea digului de apărare, 12 persoane, 3 autoturisme, o basculantă și un buldoexcavator pentru supraînălțarea digului și astuparea căilor de acces către Dunăre.
Probleme şi în judetul Tulcea
Autoritatile locale au verificat comuna Maliuc, cu satele arondate: Ilganii de Sus, Partizani, Maliuc, Vulturu şi Gorgova, comuna Crişan, cu satele Mila 23 şi Caraorman si oraşul Sulina.
In urma verificarilor au fost identificate probleme pe linia de apărare neamenajată a localităţii Ilganii de Sus şi pe linia de apărare parţial neamenajată a localităţii Vulturu.
Pe raza oraşului Sulina este expusă zona Cartierul Prospect şi Digul de Sud al oraşului, aflat în proprietatea Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea şi sub monitorizarea permanentă a SGA.
O echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” Tulcea s-a deplasat în localităţile Ilganii de Sus şi Vulturu, pentru evaluare, comunicare şi informarea populaţiei asupra riscurilor dar şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia populaţia pentru a se proteja de eventuale inundaţii.
În caz de necesitate şi la solicitarea cetăţenilor, lucrătorii ISU Tulcea vor interveni pentru evacuarea populaţiei şi a animalelor.