Apel Matinal - Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Iunie 2021, 10:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 iunie, ora 8:30) - Realizator: Lipsa apei afectează grav culturile agricole, dar și prea multe ploi provoacă - iată! - probleme. Deși ploile abundente care au căzut în ultima perioadă au refăcut rezerva de apă din sol, fermierii din mai multe județe se tem, acum, să nu le fie afectate culturile agricole. După ce, anul trecut, mii de proprietari de terenuri au fost afectați de secetă, anul acesta vor avea nevoie de o recoltă bună pentru a depăși problemele cu care se confruntă. Mai multe aflăm, acum, de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Bună dimineața!
Realizator: Bună dimineaţa! Bănuiesc că ați primit, deja, evaluări ale situației din teren. În ce măsură ploile abundente din ultima perioadă pot afecta culturile agricole și, eventual, în ce măsură rezerva de apă din sol a revenit la normal?
Marius Micu: Da, într-adevăr, ploile abundente din ultima perioadă, pe parcursul ultimei perioade, pot şi au provocat, într-adevăr inundaţii şi din această cauză anumite suprafețe au fost inundate, și astfel am înregistrat suprafețe calamitate în cuantum, până astăzi, de 2.100 de hectare, dintre care, din cauza inundațiilor, în speță din cauza căderilor de precipitații abundente, 1300 de hectare, iar din cauza căderilor de grindină avem avem afectate alte 1.800 de hectare. Deci în total avem 2.100 de hectare, însă trebuie să menționez faptul că datele sunt în curs de monitorizare, sunt într-o dinamică, astfel că săptămâna aceasta vom reactualiza datele de la zi la zi, în urma evenimentelor care au fost, fenomenelor meteo care au fost în weekend, cu precădere în zona de sud-est, est a țării.
Realizator: Şi putem vorbi că rezerva de apă din sol a revenit la normal după această cantitate de apă?
Marius Micu: Nu este vorba numai de fenomenele meteo sau ploile din ultima săptămână, dar în această primăvară, întradevăr, am avut precipitații mult mai mari și, într-adevăr, rezerva de apă din sol s-a refăcut.
Realizator: Se anunță caniculă după aceste ploi torențiale, care, din câte am înțeles, nu se vor opri totuși. În unele zone din țară spuneam că va fi foarte cald. Ce înseamnă pentru agricultură canicula după ploi abundente?
Marius Micu: Da, într-adevăr, aceste fenomene meteo la extreme nu sunt foarte bune pentru agricultură, vedeți și dumneavoastră și mai ales fermierii care au resimțit seceta de anul trecut, iar anul acesta, valul acesta de ploi abundente. Până în acest moment, putem spune că ploile nu au afectat în mare măsură culturile agricole. Însă, într-adevăr, de acum încolo, astfel de fenomene pot duce la pierderea producțiilor pentru că, da, apa este bună, dar este bună la momentul optim, în anumite cantități și în anumite perioade. Vedeți că acum, în această perioadă, ne apropiem de perioada de recoltare și ne-ar ajuta mai multă căldură și nu ploi abundente.
Realizator: Și în această situație despre ce riscuri putem vorbi? Ce riscuri apar?
Marius Micu: Păi în primul rând, riscul major este pierderea producției de către fermieri și implicit impactul economic pe care l-ar avea asupra veniturilor, prin aceste inundații, băltiri, căderea culturilor la pământ, imposibilitatea de a recolta, coacerea târziu, umiditate mare asupra producției. Sunt mai multe cauze, dar să vedem cum vor evolua aceste fenomene meteo.
Realizator: Efectele grindinei au fost până acum evitate prin folosirea rachetelor antigrindină. Care este în acest moment situația și cum se pot proteja agricultorii de aceste variații meteo?
Marius Micu: Da, într-adevăr, folosim acest sistem antigrindină. Din înregistrări, pe zona de Olt am avut cele mai mari suprafețe, aproximativ, după cum v-am spus, 800 de hectare în ceea ce privește căderile de grindină. Pe lângă sistemul antigrindină, fermierii se pot proteja prin asigurări, prin asigurarea culturilor, care devine din ce în ce mai importantă, iar noi, Ministerul Agriculturii, facem toate eforturile pentru a-i stimula în acest sens. Avem și o sumă în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care continuă și în perioada de tranziție 2021-2022, și anume submăsura 17/1, unde practic acoperim 70% din asigurare, din polița de asigurare. Pe de altă parte, va trebui să gândim foarte, să ne aplecăm foarte atent asupra unui mecanism de gestionare a riscului în noua Politică Agricolă Comună, în speță în Planul Național Strategic.
Realizator: Vor exista și alte măsuri de sprijin pentru agricultorii din zonele mai afectate?
Marius Micu: În acest moment, situația este gestionată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de Ministerul Afacerilor Interne.
Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări! Invitatul de astăzi al "Apelului Matinal" a fost Mariu Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.